Българско хоро люшна „Регал II“ в Адриатика

Българско хоро люшна „Регал II“ в Адриатика

Голям интерес към българската народна песен и в частност към репертоара на харманлийските „славеи“, засвидетелстват в края на юни жителите на град Трани, Южна Италия. Това става по време на гастрола на хор „Славей“ в провинция Барлета-Андрия-Трани и изнесения концерт. Хористите огласят с български ритми зала във внушителен църковен храм в Трани и тъй като вратите са отворени, всички минувачи се спират да ги слушат и аплодират.

Беше много вълнуващо преживяване, нещо като юбилейно турне – това бе 30-ия гастрол на хор „Славей“ зад граница, каза неговият председател Генчо Дончев. Харманлийци гостуват в Италия по покана на хора на Барлета „Ил Габиано“.

Читалище и самодейци, в смисъла, в който ние влагаме в тези понятия, в Италия няма. Там всеки си търси зала под наем, където да репетира. В държавата на музиката дори трудно се намира пиано, на което да изнесеш концерт, разкрива г-н Дончев. Обикновено хористите там пеят по църквите, тъй като наемите на театрите са много големи.

На края на концерта „Славей“ подарява на „Ил Габиано“ картина на харманлийския художник Димитър Каратонев, на която са изобразени местни символи.

Интересен факт е, че още преди да зазвучат български ритми в Трани, ферибота „Регал II“ се люшва по средата на Адриатика от кръшно хоро – харманлийските самодейци не се стърпяват и стават атракция на палубата му по път за Италия. Преди това нашенци минават през Тирана, където точно в този момент посрещат албанския национален отбор, завърнал се от Европейското по футбол.

Турнето тази година е 5-ото на хора в Италия, като последното на Ботуша е преди 3 години. Оттогава досега хористите намират огромна разлика в охраната на пристанищата – на всеки ъгъл в Италия стоят тежковъоръжени карабинери. Затегнато е и положението в албанското пристанище Дурас.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации