Д-р Снежана Иванова: Има случаи на лаймска болест и марсилска треска през последните месеци в Харманлийско

Д-р Снежана Иванова:  Има случаи на лаймска болест и марсилска треска през последните месеци в Харманлийско

В разгара на лятото е и сезонът на заболяванията, причинени от кърлежи. Последните пренасят инфекции като Лаймска болест, Марсилска треска, Кримска-Конго хеморагична треска, която е много тежко заболяване и Ку-треската. По принцип сезонът на кърлежово-преносимите заболявания е от март до септември.

Тази година в община Харманли има лабораторно потвърден случай на Лаймска болест на жена на 51 г, информира д-р Снежана Иванова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Хасково. Болната е регистрирана през април. Месец по-късно е доказана Марсилска треска при жена на 53 г. И двата случая са завършили благоприятно и жените са излекувани.

Д-р Иванова обясни, че трябва да сме внимателни и че при ухапване от кърлеж е много важно той да бъде изваден до 24-ия час. Обикновено, ако кърлежът е инфектиран, за предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на кърлежа е най-добрата профилактика. Възможно е, обаче, заразяването да стане и само часове след ухапването.

Кримската-Конго хеморагична треска, при която има обилно кървене от кожата, венците и вътрешните органи, е много тежко заболяване и може да доведе до смърт. За щастие тя се среща най-рядко сред кърлежово-преносимите заболявания. Характерна е само за 8 области в България, сред които, обаче, е и област Хасково. Останалите са Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Кърджалийска, Великотърновска, Бургаска и Шуменска.

Ето модел на поведение при ухапване от кърлеж:

Правилно отстраняване – най-добре е това да стане с пинсети. Леко впитият кърлеж може лесно да се извади и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване.

Насочване към хирургично сваляне – при дълбоко впит кърлеж или при останали части от него след опит за сваляне.

Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа – с йод, спирт.

При възможност кърлежът се поставя в шишенце е се носи за изследване.

Известяване на личния лекар за наблюдение в продължение на 30 дни, относно локални прояви /зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването/ и общи прояви /температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото/.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации