Министерството на отбраната обсъжда награждаването на родолюбеца от Българин

Министерството на отбраната обсъжда награждаването на родолюбеца от Българин

Да бъде наградено родолюбивото дело на 74-годишния Васил Вълчев от село Българин, Харманлийско, който направи със собствени средства плоча на 31 мъртви войника – това обсъжда Министерството на отбраната, научи „Харман БГ“. Пенсионерът вложи над 2000 лв. лични средства, за да има селото му родова памет. Плочата е готова още миналата година и оттогава стои подпряна на входа на кметство Българин. До преди 2 седмици само шепа хора знаеха за това дело, а изгледите двуметровия паметник да се постави бързо не бяха големи. След като случаят нашумя преди дни в регионална медия, нещата се промениха.

Ще ходя тези дни да говоря в кметството в Харманли, да кажат кога ще я слагат“, каза бай Васил на 28 юни, т.г., когато го посетихме с Николай Георгиев от ВМРО. Пенсионерът се кахъреше, че вече цяла година нищо не се прави, а и на всичкото отгоре има решение на Общинския съвет за поставянето на паметния знак. Със случаят се бе заел Николай Георгиев, който звънеше през ден в Министерството на отбраната да се пришпори процедурата. Оттам заявиха, че няма бюрократични пречки плочата да бъде поставена и приветстваха делото.

С Решение № 766 ОбС Харманли наистина е разрешил поставянето на „Възпоменателна плоча“ в село Българин. Това е предпоследното решение на предишния ОбС през септември, 2015 г. На кмета на Община Харманли е възложено да предприеме необходимите мерки по процедурата.

Кога ще бъде изпълнено? „Ръководството на Община Харманли адмирира идеята на Васил Вълчев от с. Българин, да постави възпоменателна плоча в центъра на населеното място с имената на жертвите от войните. Решението на ОбС Харманли ще бъде изпълнено. Изготвeна е количествено стойностна сметка относно финансовата помощ от страна на Община Харманли и водим разговори за доуточняване на подробностите, както с кмета на селото, така и с инициатора на идеята. Уверяваме ви, че съвсем скоро ще имате възможност да отразите във Вашата медия вече поставената плоча, със съдействието на Община Харманли“, бе отговорът на кмета г-жа Мария Киркова на наше запитване.

На плочата са издълбани имената на 31 войника от Българин, дали живота си в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Така бай Васил довършва делото на своя дядо Васил Димов, който е бил кмет на селото между Първата и Втората световни войни. Дядото прави списъка на войниците и го предоставя на Военния архив във Велико Търново, но не успява да направи плочата.

А внукът му от години е благодетелят на Българин – продава крава и юница и с парите прави пазарчето в центъра на селото, подпомага редовно църквата.

Преди да си тръгнем, родолюбецът изплаква най-голямата си болка: „Никой нищо не подхваща, никой нищо не го интересува“.

Докато, обаче, има хора като него, ще има надежда, че доброто е живо. Да се надяваме – и заразно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации