Област Хасково на 4-о място в страната по брой „мъртви“ села

Област Хасково на 4-о място в страната по брой „мъртви“ села

Със 7 села без нито един жител, област Хасково си поделя 4-ото място с област Смолян по този нерадостен показател в стряскащата статистика на обезлюдяване в България. На първо място е област Габрово с 61 „мъртви села“, следвана от Велико Търново /54/ и Кърджали /10/. Към края на 2015 г. населените места без население у нас са 159. В 1 133, или в 21.5% от населените места, живеят от 1 до 49 души включително.

В Област Хасково обезлюдените села са в общините Ивайловград и Маджарово. В Ивайловградско те са 5 – Бели дол, Ветрушка, Горско, Карловско и Сборино. 2 са в Маджаровско – Брусевци и Габерово. Пак в тези две общини са и местата с едноцифрен брой жители – от общо 18 за областта, там са 16. Другите две са в община Свиленград. С по един жител са селата Долноселци и Костилково, Ивайловградско.

В община Харманли най-малките села са Богомил – 14 жители и Дрипчево и Коларово с по 17 и 18. И в трите села прави впечатление, че жените са повече от мъжете.

Като цяло в област Хасково най-компактно е населена община Минерални бани, където няма село под трицифрен брой жители.

Според Националния статистически инстититут текущата демографска ситуация в страната през 2015 година сочи, че населението на страната продължава да намалява и застарява. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението и се увеличава броят на умрелите лица и коефициентът на обща смъртност.

 

снимки: Александър Караджов

село Вис, Ивайловградско, с население към момента от 5 жители

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации