Проектът за възраждане на „Извора на Белоногата“ бе отхвърлен на първи етап

Проектът за възраждане на „Извора на Белоногата“ бе отхвърлен на първи етап

Проектът за обновяване на запустялата светиня на Харманли – „Изворът на Белоногата“, пропадна още на първата фаза. Това стана ясно преди дни, след проведено заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020. Именно по тази програма Община Харманли кандидатства с проект с наименование „Старите легенди и културното наследство създават приятелства през границата“. Резултатите от административната оценка и оценката за допустимост, обаче, го пратиха в графата „Отхвърлени“.

За да бъде зачеркнат проект още на тази първа фаза, трябва приложените документи да не съответстват на изискванията за кандидатстване. Едва след това на преминалите първия етап проекти се прави същинското оценяване и съответно класиране.

Към момента официална информация и документ с мотивите за отхвърлянето на проекта от страна на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Турция в Община Харманли не е получена“, каза кметът на Харманли Мария Киркова в отговор на официално запитване на „Харман БГ“. Г-жа Киркова уточни, че след като бъдат ясни мотивите, те ще бъдат сведени до знанието на обществеността. Тя бе категорична, че проектът е разработен и обоснован изключително професионално.

Защо тогава е охвърлен още в началото?

Според непотвърдена информация на източници, близки до „Харман БГ“, е възможно отхвърлянето да е станало заради участъци държавна съобственост, които, вероятно, са попаднали в обсега на проектното предложение. За да може един терен държавна собственост да влезе в проект на Община, се иска становище от областния управител и разрешение от принципала Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за извършване на дейности в рамките на конкретната инициатива. Въпреки това, обаче, изискванията по програмите с външно финансиране са изрично разписани и много строги и не се допуска липсата на изискуем документ.

Всичко казано дотук е в сферата на хипотезите, а причината ще бъде разбрана до дни, когато пристигне писмото с мотивите за отхвърляне.

На питането на „Харман БГ“кой разработваше проекта – местният отдел в Община Харманли или външна консултантска фирма, отговорът бе: „Тъй като проектното предложение съдържа технически проект с ВиК част, Ел. част и част Архитектурна – с цел прецизност в работата и ясна и конкретна обосновка на всяка една от заложените дейности в проекта, се доверихме на експертна помощ от специалисти във всяка една от посочените сфери“.

На въпроса: „Какво бе заплащането на външните консултанти“, отговор не бе даден.

Въпреки пропадналия проект, в интерес на истината трябва да се отбележи, че ръководството на Община Харманли се ангажира и търси варианти за възстановяване на „Извора на Белоногата“. От много години местността е запустяло място, за което предишните управници отнасяха доста критики. Стълбите са разрушени на места, каскадата е в плачевно състояние, а шадраванчето над извора, където преди в бистрата вода се пускаха стотинки за късмет, е тинясал гьол, от който изскачат жаби. /снимки на разрухата в Галерията към материала/

Отхвърленият проект предвиждаше да се възстанови общинската част от комплекса в нейния автентичен вид, с водната каскада, нови пейки и реновирани алеи. Празниците, посветени на Белоногата, които се провеждат през месец септември, трябваше да бъдат отново там, в реновирания парк с нейното име.

Уверяваме Ви, че Ръководството на Община Харманли ще продължава да търси варианти и начини за финансиране на идеята за реализиране на идейния проект и изпълнение на заложените дейности за подобряване на инфраструктурата на обекта и облагородяване на местността „Изворът на Белоногата“, а такива тепърва предстоят“, сподели за „Харман БГ“ г-жа Киркова.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

3 Коментара

 • Харманлийски наблюдател
  07/14/2016, 10:18

  До Ангелов: И Гърция нямаше да помогне. А може и целта да е била друга!

  ОТГОВОР
 • Ангелов
  07/13/2016, 11:39

  Ако проектът бе от трансграничното сътрудничество България-Гърция, щеше да бъде добър. Сега как да е?

  ОТГОВОР
 • Впечатлен
  07/11/2016, 22:18

  То замря още в зародиш за съжаление това начинание.
  А уж управляваща партия, уж щяха да потекат проекти, средства, чудеса…
  Засега нищо видимо, да видим занапред какво ще направят тия, дето уж градят за…

  ОТГОВОР

Последни публикации