Харманлийци няма да напускат Лондон. Засега

Харманлийци няма да напускат Лондон. Засега

Част от харманлийската общност в Лондон не смята да го напуска  въпреки неясното бъдеще на европейските емигранти. На 23 юни, т.г., във Великобритания се проведе референдум, на който Обединеното кралство се оказа извън границите на Европейският съюз, с което остава неясна и съдбата на хиляди наши сънародници на Острова. Според фаворитът за наследник на Дейвид Камерън и за лидер на консерваторите – Тереза Мей, бъдещето на гражданите от ЕС не може да бъде гарантирано за момента. Според други обаче подобно мнение е меко казано недопустимо и няма как депортирането на милиони европейци да стане факт, техният статут тепърва ще бъде договарян с Брксел.

Но както всеки нашенец знае, всички трудности се приемат най-добре с хубава скара, домашна ракия и разбира се, верни приятели. Въпреки надвисналите черни облаци, харманлийци не губят състояние на духа. Повечето от тях са твърдо решени да не напускат, да останат и да се борят за позициите си, които са завоювали с много пот. Защото емигрантският живот ги е научил на най-важното – нищо в този живот не идва даром и без борба.

И все пак, няма как нашенци да не са притеснени от последствията, които тепърва ще се отразят на обикновения, работещ човек. „Чвяк, паунда мноу падна“, отбелязва с тревожен глас нашенец. Британската лира удари дъното от 31 години насам след Брекзита и стигна до рекордно ниското ниво от 2,29 лева. Повечето икономисти очакват Великобритния да се плъзне по пътя на рецесия. Седмица след референдума, песимизмът сред бизнеса относно състоянието на икономиката на страната през следващите 12 месеца скочи почти двойно до 49%. Нивото на процента преди да станат ясни резултатите от гласуването на британците бе 25%. Една по-слаба валута може да не направи достатъчно, за да подкрепи британската икономика. Въпреки че може да стимулира производството и туризма, ¾ от икономиката е зависима от услугите като тези във финансовия сектор и тяхното бъдеще е обект на какъвто достъп успее да договори британското правителство с ЕС.

„Поне имаме работа, децата ни учат в добри училища, свикнахме с културата и няма да се предадем просто ей така. Ще се борим, поне тук нещата се получават ако работиш, не като в милата ни родина“. Добре казано, всички се съгласяваме с това мнение – няма да се предадем. Засега.

за „Харман БГ“ от Великобритания:

Тодор Дънеков

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • Камелия
    07/11/2016, 22:52

    И Харманлийската общност в Шрусбъри UK няма намерение да напуща скоро …. 😀 😀 😀

    ОТГОВОР

Последни публикации