80 години навършва днес почетният гражданин на Харманли проф. Петър Льондев

80 години навършва днес почетният гражданин на Харманли проф. Петър Льондев

Проф. Петър Льондев, който преди два месеца бе удостоен с най-високото отличие на ОбС в Града на Белоногата – „Почетен гражданин на Харманли“, днес навършва 80 години.

Световно признатият български композитор, музикален фолклорист, диригент, педагог и общественик, прославил многократно името на своя роден град, продължава с несекващо вдъхновение да твори и само в последните месеци е написал музиката на 50 детски песни.

Досега той е автор на над 1000 детски хорови и песни за най-малките, които се ползват с голяма популярност и са многократно отличавани на конкурси и фестивали. Записва и нотира над 40 000 народни песни и инструментални мелодии.

Пише песни и за “Мистерията на българските гласове”. Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чик Къриа и сакс квартет “Аполо”. Песента му “Кавал свири” е включена в компактдиска на Марсел Селие и спечелва наградата “Грами” през 1990 г. Много популярна е песента “Ерген деда”. Неин кавър става хит на Олимпиадата през 2012 г.

Маестро Льондев подарява на хор „Славей“ Харманли две негови специално написани песни – „Утро над града“ и “ Песничка за Харманли“. Втората песен е по негов текст.

Песента за Харманли ще бъде предложена да стане химн на града на заседание на Общинския съвет.

„Харман БГ“ пожелава на проф. Льондев здраве,  дълголетие, да е все така заразяващо усмихнат и деен и да не секва творческото му вдъхновение, намиращо израз в неповторима и завладяваща музика.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • Любо
    07/26/2016, 21:40

    Да е жив и здрав !!! Още 100 му пожелавам.

    ОТГОВОР

Последни публикации