Пчелите в Хасковско масово изтровени

Пчелите в Хасковско масово изтровени

Това става по време на Европейската седмица за опазването на пчелите

За масов мор на пчелите в област Хасково алармират от няколко дни пчелари. Христо Господинов от с. Поляново, Харманлийско, е с почти изцяло унищожено пчелно стопанство, след като медоносните насекоми са изтровени след пръскане от държавата. Трагично е и положението в с. Бряст, Димитровградско.

Морът се случва след пръскане срещу кръвосмучещите насекоми, преносители на заболяването „заразен нодуларен дерматит“ по говедата.  Третирането на мери, пасища и други терени до водни басейни в област Хасково, бе осъществено по нареждане на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ в периода от 14 до 21 юни, т.г. Точно тогава – от 13 до 16 юни, в Брюксел течеше Европейската седмица за опазването на пчелите.

И докато ефектът от пръскането и унищожаването на комарите у нас и последващото ограничаване на нодуларния дерматит при говедата не е сигурен, то със сигурност пчелите са масово изтровени, гневят се пчелари. Според тях държавата е нарушила всичките си наредби и закони за опазване на пчелите, които сама е разписала.

„За предстоящото пръскане научих от съобщение на сайта на Община Харманли. Никакво друго писмо или предупреждение е нямало“, каза Митко Михайлов, председател на Общинско пчеларско дружество „Гергана“ в Харманли. Това е първото нарушение на Наредба № 15 за опазването на пчелите. Там подробно е описано как става уведомяването на пчеларите за предстоящо третиране с отровни препарати – в срок не по-малко от 3 работни дни преди мероприятието кметът на кметството уведомява писмено и по телефона собствениците на пчелини в района, както и чрез обява на видно място в съответното населено място. Пчеларските дружества пък се считат за уведомени само със специално писмо, в което фигурира вида на препаратите за пръскане, периода им на разпад, точния ден и час на третирането и т.н.

В обявлението от БАБХ Хасково, държавата отново погазва собствените си законови норми. В него е посочено, че дизинсекционните дейности ще бъдат от 14 до 21 юни, 2016 г, от 6 до 10 ч. сутрин. Наредба № 15 обаче определя, че третирането на площите не може да продължи повече от 5 дни. Затварянето на пчелите 8 поредни дни за 4 часа означава сигурната им смърт, категорични са пчеларите.

Който успява все пак да научи за предстоящото пръскане, търси информация от централната и областната  БАБХ кога точно ще се случи това. „Наясно ли сте, че предупреждението към пчеларите в сегашния си вид е безсмислено?“, пише до отговорната институция пчелар от Любимец. Отговор не получава.

Хора сигнализират и че самолет е пръскал в часове извън посочените, а в Старозагорско собственик на пчелин е „полят“ от отровите, въпреки че е размахвал бяло знаме.

Освен всичко друго е нарушен и Закона за пчеларството, чл. 33, който казва, че не може да бъде третирана цъфтяща растителност. По това време на годината цъфтят всички билки. Тоест дори и пчелите да бъдат опазени по време на пръскането, то после пак ги чака смърт, след като кацнат на отровеното растение.

Какъв е резултатът след инициативата за унищожаване на комарите – външните пчели /които излизат на паша и събират прашец/ от стопанството на Христо Господинов, а и на много други места, са мъртви. Сезонът за събиране на мед е провален, казва Митко Михайлов.

Всъщност периодът на главната паша е само един месец в годината – юни, защо трябваше точно тогава да изливат отрови върху поминъка ни? Докога държавата за нас ще е мащеха, питат засегнатите. В крайна сметка и реколтата ще намалее, защото няма опрашване.

Пострадалите ще търсят компенсации за причинените им вреди по законовия ред. Сега обаче за тях остава само болката и празните пчелини.

В галерията – снимки на пълните преди и празните сега кошери на Христо Господинов, с. Поляново

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации