Руши се забравен войнишки паметник край Българин

Руши се забравен войнишки паметник край Българин

Единственият войнишки паметник в околностите на село Българин, Харманлийско, се руши и трябва спешно да бъде ремонтиран. Паметникът, възхваляващ „несломимия дух на Етъреца“, е изработен от 18-и Етърски полк.

Проблемът е в основата му, която се руши от дъждовните води, орнаментиката също е повредена. Да го възобнови в предишния му блясък, се е заел Николай Георгиев от ВМРО Харманли. Той е сигнализирал Община Харманли и Министерството на отбраната /МО/.  Вече се работи по документацията, необходима за вписването му в Регистъра на военните паметници. На следващото заседание на Областната комисия „Военни паметници“, което ще се проведе най-вероятно през септември в Хасково, ще се иска финансиране за ремонта от МО.

Забравеният паметник е построен през май, 1941 г. Той е направен като паметен знак, че по това време в околностите на Българин е дислоциран храбрият 18-и Етърски полк. Бойни сражения не са се водели тогава и няма загинали.

Полкът е формиран през 1889 година във Велико Търново и взема участие във всички войни – от Балканската до Втората световна.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации