ЗИЛ на 29 години все още служи вярно на харманлийската пожарна

ЗИЛ на 29 години все още служи вярно на харманлийската пожарна

Часът е 12.35, датата – 19 юли, 2016 г.

В Районната служба „ Пожарна безопасност и защита на населението“ /ПБЗН/ в Харманли всички дежурни огнеборци са на поста си. Няма обедна почивка и за техния началник Слави Спасов.

Денят е сравнително спокоен, но това може да се промени за минути –  сега е пожароопасния сезон. Всеки момент може да постъпи сигнал за пламъци в пасища, сухи треви и гори, застрашаващи дори населени места. „Харман БГ“ разговаря с гл. инспектор Слави Спасов за това как да се предотвратят една част от пожарите и надникна в ежедневието на местните огнеборци.

„Реална опасност от възникване на искра и огън има, когато косачките на тракторите, почистващи пасища, се ударят в камък. Затова е добре на място да има и друга подсигуряваща техника, която да реагира веднага – например да разоре периметъра около пламъците и да ги локализира“, съветва началникът на местната служба. Според него, обаче, често при такива случаи хората напускат мястото на произшествието и не сигнализират веднага, от страх да не бъдат обвинени. Така може да се стигне и до големи щети и непредвидими последствия, категорични са огнеборци. В тракторите трябва да има пожарогасители и тупалки, за да се реагира на момента.

Освен повишената бдителност при работа и в близост до пасища, мери и сухи треви, хората трябва да бъдат внимателни и на гробищните паркове и да не оставят без надзор запалени свещи.

В РС „ПБЗН“ Харманли, към която влиза и община Маджарово,  работят общо 37 души. Освен с огнените стихии, те трябва да се борят и с честите аварии по противопожарните коли. Такива се случват дори и по време на пожари. Автомобилният парк, в който в момента има 4 коли, е почти връстник на прехода. В регистрационния талон на ЗИЛ-а пише дата на производство 1987 г. На 27 години служба са „Татра“-та и автомобила в Маджарово. Всъщност тези коли са „по-възрастни“ от някои от огнеборците. Инспектор Петър Петров, зам.началник на службата, например, е на 24 години.

„Такава е ситуацията с противопожарните автомобили в цялата област. В други региони са подменени по европейски проекти, очакваме това да се случи и при нас. Най-новото ни попълнение е на 10 години – „Рено“, което е оборудвано и с техника за рязане на коли и изваждане на хора при пътно-транспортни произшествия“, информира инспектор Спасов.

Въпреки че ЗИЛ-а е на 29 години, той е много ефективен при горски пожари поради високата си проходимост.

От пожарната служба апелират към отговорно отношение и към работата на екипите, тъй като е имало случаи в Харманли, в които коли не дават предимство на бързащ към пожар автомобил с включена сигнализация.

От началото на годината до момента има общо 130 произшествия за Харманли. 51 от тях са аварийно спасителни действия, 52 са пожарите без нанесени материални щети, а 27 – тези с материални щети.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации