Haskovo.net: Хасковски адвокат обвинен в закана за убийство

Haskovo.net: Хасковски адвокат обвинен в закана за убийство

Светослав Михайлов от хасковската Адвокатска колегия е привлечен като обвиняем за закана за убийство на журналиста от Haskovo.net Тодор Кръшков, съобщава регионалният информационен сайт. Разследването е под ръководството на Димитър Чорбаджиев, районен прокурор на Ивайловград. Папката с делото попадна там след като хасковските обвинители си дадоха отвод.

Разследването се точи почти две години. Случаят е от есента на 2014 година, а поводът – публикация в Haskovo.net от началото на същата година. В нея сирийски бежанец се оплаква, че е бил изнудван от адвокат Светослав Михайлов. В материала е цитирано и становището на юриста, който е бивш полицай. След публикацията Михайлов не е имал никакви претенции към статията, чийто автор е починалият преди месец журналист Георги Христов.

10 месеца след тази публикация, през ноември 2014 Михайлов започва sms и фейсбук атака срещу Диана Иванова, тогава репортер в телевизия еTV. В текстовите съобщения адвокатът иска да бъдат заличени коментари под материала, които не му харесват, като заплашва репортерите със саморазправа, сипе обидни и нецензурни квалификации. Диана Иванова обаче няма администраторски права в сайта и дори да иска, не може да заличава коментари под статиите, пише Haskovo.net.

По-късно адвокат Светослав Михайлов бомбардира с sms-и с нецензурно съдържание телефона на Тодор Кръшков. Текстовите съобщения пристигат през минута-две и продължават почти час. Това се случва малко след 21 часа. Исканията на адвоката ескалират от заличаване на коментари до сваляне на цялата статия от сайта, съобщават журналистите.

Репортерите възприемат това като налагане на цензура със сила и заплахи. В резултат на следващия ден в Haskovo.net се появява материал “Адвокат надмина мутрите: Ще се лее кръв, ще троша ръце и крака”. Заглавието е цитат от sms-ите на Михайлов. Материалът е подписан и от тримата журналисти, работещи по това време в сайта – Тодор Кръшков, Георги Христов, Красимира Славова.

При проведена два дни по-късно среща за изясняване на отношенията, Михайлов заявява на Кръшков: “Предстои ми сделка за милиони с китайски и руски бизнесмени. Ако заради тази статия тя се провали, ще те убия!”, информират колегите.

Адвокат Светослав Михайлов е разследван и по друго подобно досъдебно производство. То е следствено дело и е заради подобни брутални заплахи и цинични обиди към журналистка от Хасково.

Това разследване не е приключило. Колежката обаче е изпаднала в нервна криза и се страхува да излезе сама на улицата, пише хасковската медия.

След приключване на близо двегодишното разследване предстои прокурорът да изготви обвинителен акт и да го внесе в съда за насрочване на дата за процеса.

Източник: Haskovo.net. Материалът е публикуван след съгласието на източника.

„Харман БГ“ изразява своето категорично становище в защита на свободата на словото и подкрепа към колегите журналисти и не приема по никакъв начин репортери да бъдат заплашвани, обиждани и върху тях да бъде оказван натиск!

admin
ADMINISTRATOR
ПРОФИЛ

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации