Измервателна станция за дрон изобрети 24-годишен харманлиец

Измервателна станция за дрон изобрети 24-годишен харманлиец

24-годишният харманлиец Валентин Жекелов разработи измервателна станция за дрон, която да отчита атмосферните показатели. Това е оригиналната дипломна работа на младежа, който завършва Техническия университет в София, със специалност „Електроника“ и специализация „Микроелектроника“. Малката измервателна станция е минала вече тестов период и работи отлично.

Заедно с друг харманлиец – Георги Георгиев, Валентин разработва алтернативен метод за захранване на дроновете. Така ще може да се удължи многократно техният полет. Георги учи магистратура по електроника в Техническия в Русе и е „Студент на годината“ в неговото направление.

Иновацията на двамата млади изобретатели ще бъде патентована. Благодарение на това изобретение, например, малката измервателна станция на дрона ще може да снема показатели за 24 маса, вместо сега за половин час, колкото й позволява най-добрата батерия. Алтернативният метод на захранване ще е полезен и и за други приложения на дроновете, които ще станат по-ефективни, а някои ще се въведат и за първи път.

Интересът на Валентин към безпилотните устройства е от преди 7 години, но едва през 2013-а има възможност да си поръча детайли за тях, които никак не са евтини.  В момента има 6 дрона. Едни от тях са му за видеозаснемане, други – за пилотиране /вдигат 200 км. в час/, а един му служи за обучение на приятели. Преди няколко дни изобретателят се върна от Русе, където обучаваше 40 души в създаването на дронове за различни цели.

У дома си е оборудвал впечатляваща лаборатория, която скромно нарича „място, което ми помага за изследванията“.  Разказва за работата си с много хъс и заряд да постигне целите си. А това няма как да не стане, предвид на упоритостта, познанията и не на последно място на потенциала – коефициентът му на интелигентност е 172. Любовта на Валентин към техниката пък е запалена от прадядо му Стратия Димитров, отговарящ преди години за поддръжката на голям машинен парк на земеделска кооперация и фронтовак от Втората световна война.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации