Спортен лукс за 130 хиляди лв. за 260 мигранти в Харманли

Спортен лукс за 130 хиляди лв. за 260 мигранти в Харманли

Модерна спортна площадка за близо 130 хиляди лева ще бъде изградена съвсем скоро в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Така мигрантите /които обикновено престояват само ден в центъра/ ще могат да отпочинат и потренират на открита спортна площадка за волейбол, открито мултифункционално игрище за баскетбол и минифутбол, както и на фитнес на открито. Днес бе направена първата копка на спортната площадка и се очаква да бъде завършена през октомври.

Така 260 мигранти /толкова бе днес броят им в центъра и който напоследък не се надвишава/, ще разполагат с луксозни спортни уреди и пособия на площ от 2000 км. м. Предстои изграждането и на детска площадка в съседство за около 70 хиляди лева,  но за нея още не е избран изпълнител.

Справка в официалния сайт на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет показва, че договорът за възлагането на обществената поръчка за спортната площадка е сключен на 5 юли, 2016 г. Избраната фирма е ЕТ „Металик Иван Михайлов“- Пловдив. Тя е същата, която прави възпрепятстващото съоръжение /оградата/ по българо-турската граница, на територията на област Хасково.

Финансовият ресурс за спортния лукс е 75 % безвъзмездна помощ от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и 25 % от националния ни бюджет.  Сиреч, българската държава ще финансира начинанието с около 33 хиляди лева.

Публикуваното в медиите през април обявление за обществената поръчка бе повод за много коментари от харманлийци, доста от които негативни. Хората недоумяваха защо този лукс, който те до момента не са виждали, не се направи в близост до приемателния център, за да може да се ползва и от харманлийските деца. Сега той ще се ползва от около 200 мигранти, и то най-вероятно за еднократна тренировка. Те напускат лагера почти веднага след идването си, без разрешение и не чакат получаването на статут.  Целта е Западна Европа.

Припомняме, че цялата субсидия за подпомагане дейността на спортните клубове на територията на община Харманли за 2016 г. е в размер на 88 000 лв.

на снимката: теренът на бъдещата площадка в РПЦ-Харманли

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

  • коко
    07/21/2016, 22:05

    Тази фирма ЕТ „Металик Иван Михайлов“- Пловдив е една от десетките фирми, строящи оградата. Не е еденствена.

    ОТГОВОР

Последни публикации