Тамер Халил: Мечта ми е да направя скулптури на Гергана и Никола до Сводестия мост

Тамер Халил: Мечта ми е да направя скулптури на Гергана и Никола до Сводестия мост

Скулпторът Тамер Халил – талантливият добряк, е първият герой в новата рубрика на „Харман БГ“ – „Гордостта на Харманли“. Тя е с фокус към хората, които са допринесли с дарбите и упорития си труд за прославата на Града на Белоногата.

Не е непременно задължително талантът да е обвързан с добро сърце. При Тамер Халил, обаче, двете неща са едно цяло. Днес, навръх 40-я си рожден ден, той с усмивка майстореше детско хвърчило, за радост на децата от работилницата „Сръчкомания“.  Повечето харманлийци знаят, че Тамер е старши експерт в Културния център и с радост работи с малчуганите.

Професионалният скулптор е известен с първата в света фигурална композиция на Алеко Константинов и Бай Ганьо, събрани на едно място. Откриването на монумента на Алековия герой през 2014 г. в Етнографско-културния комплекс „Дамасцена“ край Скобелево, и през февруари 2016 г. – на Щастливеца, се превърна в истинска сензация в света на културата у нас, а и не само. Монументалната скулптура на Бай Ганьо е най-сниманата скулптура в България и до момента тя е посетена от над 70 000 души.  Между достолепния Алеко Константинов и седналия пред Розоварната негов герой, има 20 метра. Тамер е „уловил“ 205-сантиметровия Щастливец в мига, в който той пристъпва към Бай Ганьо – секунди преди да дръпне от лулата, да я прибере и да извади тефтерчето. Този динамичен стил на изработка е много труден, но харманлиецът се е справил блестящо. Двете великолепни скулптури са изработени от бронз и са атракция в Долината на розите.

В родния си град Харманли Тамер Халил е автор на Войнишкия мемориал, на Младежката пластика до него и на барелефа на Никола Петков. Негова скулптура посреща гостите в Българската академия на науките. Тя е барелеф на Франьо Рачки, хърватски архиепископ /живял началото на 19 в./, написал „История на България“.

„Монументалната скулптура е това, което обичам да правя. Имам две мечти, които са свързани с нея и моя роден град. Първата е да поставя скулптури на Гергана и Никола до Сводестия мост. А другата – в Харманли винаги се чества много тържествено 24 май. Мечта ми е да направя скулптура на Кирил и Методий, за да може и там да отдаваме почит“, сподели талантливият харманлиец.

Сега той работи върху макета на монумент, а какъв ще е той ще каже на по-късен етап.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации