87-годишен победи рака и написа първата си книга

87-годишен победи рака и написа първата си книга

Да станеш писател на 87 години и да имаш „куража да бъдеш“ след тежко злокачествено заболяване – това го може в пълна степен Георги Петров от село Бисер, Харманлийско. На 24 юли, т.г. бе премиерата на първата му книга, носеща именно заглавието „Куражът да бъдеш“. Представянето й се състоя в читалището на родното му село.

Малко преди да навърши 80 години мъжът научава, че е болен от рак. Той се зарича, че ако се излекува, ще опише живота си. След като преодолява тежката болест, Георги сяда и повече от година упорито пише, подпомаган от уникалната си памет. Роденият през 1928 г. бисерчанин има какво интересно да предложи на читателите, тъй като и животът му е интересен –потомъкът на тракийски род в активните си години е бил сред водещите дейци на българското хотелиерство и ресторантьорство, а също и електроженист, багерист, изкопчия, зеленчукопроизводител и какво ли не още.

Така се е получил близо 600-страничен документален и много картинен роман не само за живота на българите в последните 80 години. В книгата се говори и за четири важни периода за България – края на 30-те и началото на 40-те на XX век с все още доброто училищно образование, смутното начало на социализма и неговото съграждане, упадъка на строя и последвалия преход.

На творческата вечер на автора, настоятелството на НЧ „Пробуда 2009“ и кметът на Бисер го поздравиха с химна на селото  – песента „Гергана пиле шарено“, в изпълнение на Самодейната група за Автентичен фолклор „Герганин извор“ .

Изненадите за Георги, обаче, не спряха до тук. Много от гостите му бяха подготвили подаръци – цветя и картини. От името на читалището и кметството поднесоха на г-н Петров икона на Свети Георги.

По-късно всички се насладиха на изложбата на малката художничка Венцислава Кефирова и разгледаха обновената музейна сбирка към читалището.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации