80 военни помагат на МВР на границата с Турция

80 военни помагат на МВР на границата с Турция

В центъра в Харманли има около 300 мигранти

80 военнослужещи от хасковското формирование 52740 в момента са на българо-турската  граница и оказват подкрепа на граничните полицаи за нейната охрана. От една седмица там патрулират 30 военни от 52740, а вчера към тях са се присъединили още 50.

Мобилната група за оказване на помощ на МВР при охраняването на държавната граница е създадена със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев и е преминала специално обучение.

„Дежурството снощи е минало спокойно, не са заловени нарушители на границата, информира за „Харман БГ“ командирът на военното формирование в Хасково подп. Николай Александров. Граничните полицаи и военните обаче са засекли група, която е направила опит да премине браздата. Веднага към нея са потеглили патрули. Виждайки ги, пресеклите незаконно границата се върнали на турска територия, където са заловени от тамошните гранични власти, уточни подп. Александров.

Мобилната военна група ще помага на ГПУ Капитан Андреево още две седмици, като със заповед на министъра този срок може да бъде удължен.

Очаква се следващата седмица Европейската комисия да отпусне 6 милиона евро, за да се защити по-добре границата ни. Част от тях ще са именно за командировъчни и техника на полицаи и военни, които ни пазят от бежанския натиск.

Една бежанска вълна ще рефлектира първо върху Харманли, където се намира най-големият приемателен център в страната. Градът на Белоногата вече преживя един масиран натиск през 2013/2014 г., когато в центъра имаше и над 2000 мигранти. Това създаде напрежение в малкия град, тъй като подалите молба за убежище бяха почти една четвърт от реално живеещите там.

В момента в РПЦ Харманли има близо 300 кандидати за убежище. На седмица в лагера постъпват около 100 души.

снимка: интернет

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации