Гърбавият мост пред срутване, по него растат дървета

Гърбавият мост пред срутване, по него растат дървета

В много занемарено състояние е една от най-големите исторически забележителности на Харманли – Гърбавият мост. Част от перилата в единия му край са се изместили 10 сантиметра навън, заради просмукваната в основите му вода и впоследствие натрупания прах във фугите. Това създава реална предпоставка те да се срутят. В горната му част, точно до извивката, също има няколко силно разклатени перила, които могат да паднат. По външните стени на моста растат храсти и дървета, а около него е изключително занемарено – треви, храсти, по-висока растителност и боклуци. Стълбите, по които се минава всяка година за традиционния панаир „Карабаа“, са непроходими.

Доброволци на няколко пъти почистваха тази година моста, тъй като храсталака върху него стигаше до кръста. Сега обаче е видно, че растителност избуява и по външното тяло.

Гърбавият или Сводестият мост е „арестуван“ с телени огради от 2009 г., заради опасност от срутване. Той се нуждае от спешна реставрация и консервация, а занемареното му състояние благоприятства още повече неговата разруха.

Въпреки казаното, обаче, всяка година под него се провежда панаира „Карабаа“, което много хора определят като безумие. Мощните децибели на панаирджийските уредби допълнително утежняват положението на строения през 1585 г. мост.

До този момент средства за неговото възстановяване не са намерени.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • доц. д-р Тошо Спиридонов
  02/23/2017, 15:55

  Държа да кажа, че на два пъти съм изпращал писма до Кметицата, г-жа Киркова – на 09.11.2015 г. и на 20.07.2016 г., в които и обръщам внимание върху застрашеното състояние. Тези писма се намират в Историческия музей в Харманли, и ако има желание, новата директорка може да ги намери и прочете, за да се осведоми. За съжаление като (бивш вече) директор на музея имах ограничени права върху недвижимите паметници – можех само да сигнализирам Общината, което и направих. Те обаче бяха заети с моето изгонване след събарянето на Тютюневия склад и след оставянето на Изворът на Белоногата да се саморазрушава. Да ви е "честито" харманлийци поредното безумно разрушаване на историческата ви памет – Гърбавият мост е символ на Харманли – спомнете си честването на 500-годишнината на Харманли! доц. д-р Тошо Спиридонов

  ОТГОВОР
 • Марков
  08/01/2016, 21:45

  Както събориха монопола,да съборят и моста.Явно не им трябва на общината щом не полагат грижи за него.За разлика от Свиленград,където си реставрираха техния мост.

  ОТГОВОР

Последни публикации