Скоро: 7 уникални македонски носии в Музея на българката

Скоро: 7 уникални македонски носии в Музея на българката

Седем уникални народни носии на македонски българи вече са част от експонатите на Исторически музей Харманли. Те са изцяло ръчна изработка и са поне на 70 години. Закупени са със средства на музея и гражданите ще имат възможност да ги видят за пръв път през октомври.

В момента работим по новата експозиция на Музея на Българката и част от нея ще бъдат именно македонските носии, информира директорът на музея доцент Тошо Спиридонов. Освен тях, посетителите ще видят и много облекла от цяла България, ще бъде изложен и стар тъкачен стан.

12 вида забраждания на глава от различните области ще бъдат представени за пръв път в страната именно в музея в Харманли. За начинанието помага етнографката с 40-годишен стаж Галя Чохаджиева от Велико Търново. Планира се това да стане в края на тази или началото на другата година.

За съжаление в музея скоро не са постъпвали експонати от археологически разкопки. В момента разкопки прави край Изворово Борислав Борисов, научен сътрудник в Археологически институт в София. Находките обаче, ще попълнят изложбите на института.

Справка в интернет показва, че една малка община като Попово отпуска годишно по 20 000 лв. за археологически разкопки.

на водещата снимка: женска Смилевска македонска носия

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации