Чистката в Община Харманли продължава, поредно уволнение днес

Чистката в Община Харманли продължава, поредно уволнение днес

Поредно освобождаване на служител на ръководна длъжност се извърши днес в Община Харманли. От поста си бе отстранена Мирослава Стоянова, началник отдел „Проекти, програми и обществени поръчки“. Г-жа Стоянова потвърди за „Харман БГ“, че това се е случило с днешна дата. Тя обаче не пожела да коментира мотивите за освобождаването й.

Мирослава Стоянова работеше в Община Харманли от 2002 г., като най-напред бе мл. експерт в отдел „Образование“ и се занимаваше с проекти. Може да се каже, че тя е основоположника на дейността по разработването на проекти в местната администрация. Преди 3 години се явява на конкурс и става началник на специализирания отдел.

С последното омахване вакантните ръководни длъжности в едната дирекция в Община Харманли станаха на 100 %. Това е Д „Устойчиво развитие, образование и социални дейности“, от която се очаква да печели проекти и да провежда социални политики. В нея вече няма нито един шеф-специалист към настоящия момент, който да направлява компетентно дейността. Свободни са директорското място и началническите позиции и на двата отдела там – прясно овакантеният „Проекти, програми и обществени поръчки“ и специално създаденият като много важен в началото на годината и незает до момента „Образование и социални дейности“. Попитана преди няколко дни защо тези постове не се заемат, кметът на Харманли Мария Киркова обясни, че „назначаването на кадри на тези свободни длъжности, засега не са приоритет в  работата ни“ и че се пести от заплати.

Пестене, обаче, може да има, когато заплатите се финансират от местните дейности. Справка в бюджета на община Харманли за 2016 г. показва, че в Общинската администрация заплатите на персонала, нает по трудови или служебни правоотношения, се финансира от държавата в размер на близо 733 хил лв., със 175 хил. дофинансиране. Заплатите на държавните служители, каквито са в болшинството си директорите на дирекции и шефовете на отдели, са изцяло държавно финансирани. Тоест, при незает щат тези средства няма да се усвоят.

Всъщност и трите дирекции на администрацията нямат шефове. Другите две са „Административно-правно обслужване и финансово-стопански дейности“ и „Общинска собственост и устройство на територията“.

Както „Харман БГ“ писа наскоро, от юни до сега бяха сменени ръководителите на общинските предприятия „Чистота“ и „Общински паркинги, пазари, отдих и туризъм“. Преди седмица бе освободен и Кольо Павлов, шеф на общинската „Горска компания“. Мястото е свободно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

12 Коментара

 • експерт
  08/05/2016, 09:45

  Делегираните от държавата заплати се отпускат на база утвърденото щатно разписание в началото на годината. При неусвояване се преразпределят или връщат на държвата и е грозен популизъм изказването на Киркова, че икономисаните левове щели да подобрят благосъстоянието на харманлийци. Няма ли кой да каже на тази женица да не се излага??????

  ОТГОВОР
 • Стоян К.
  08/05/2016, 09:34

  защо не питате в общината дали не се раздават бонуси и дали тези заплати,на незаетите длъжности,не се дават на наши хора за извършване на няколко дейности? питайте,със сигурност ще стане интересен материал. това е пестенето е голям майтап тази кметица е смешна

  ОТГОВОР
 • Vankata
  08/05/2016, 08:34

  Ами как дане махат от старото управление – танали затова се бориха и сенадиплеха в общината . Та коя от тази партийка сега е подготвенна да вземе едно правилно решение – предишният Арнаудов замина извън града – тия към къде ще изчезнат?

  ОТГОВОР
 • гражданин
  08/04/2016, 22:58

  Рикард, не знам колко спечелени проекта имат съседните общини, но ако новите ги пишете с твоя правопис, да знаеш, че ще си останете само с правителствените дотации!

  ОТГОВОР
 • Рикард
  08/04/2016, 21:41

  Я кажете госпожата катп е отговаряла за проектите колко са били спечелвненининусвоенонв сравнение с Свиленград и Любимец

  ОТГОВОР
  • Перно@Рикард
   08/04/2016, 22:37

   Ами доста неграмотно написан въпрос, явно си гербарски трол, но като им гледам кадровия дефицит, е нормално така да си упражнявате пръстите по клавиатурите

   ОТГОВОР

Последни публикации