Плочата на Белоногата – в окаяно състояние и с неприлични надписи

Плочата на Белоногата – в окаяно състояние и с неприлични надписи

Плочата, намираща се вляво от Извора на Белоногата в Харманли, е в доста окаяно състояние и буквално се руши. Мазилката, върху която е изписан стих от безсмъртната поема на Петко Р. Славейков „Изворът на Белоногата“, е отлепена от бетонната основа на немалка площ. Тя вече е паднала от двете страни и е въпрос на време да се разруши цялата.

В момента две от буквите са повредени. На плочата ясно личат дупки, които е възможно да са причинени от куршуми. Отзад на паметния знак има неприлични надписи. /снимки в галерията към материала/

Символът, поставен през 60-те години на XX век, се нуждае от спешна реставрация, е мнението на специалистите. Това е видно и с просто око за всички.

Обектът „Изворът на Белоногата“ в Харманли е паметник на културата от национално значение. Сега е бледо копие на това, което е бил преди време. Освен плочата, разрухата е белязала и местността около извора – стълбите, водещи към главния път, са разрушени на места, каскадата не функционира, а шадраванчето над чешмата, където преди се хвърляха стотинки за късмет, е тинясал гьол. Упадъкът на мястото е от много години. Ако не се вземат мерки, историческата забележителност и гордост на Харманли, а и национален символ на българската вяра и достойнство, ще потъне в още по-голяма разруха.

Преди месец пропадна проект на местната Община, която кандидатства по ТГС „България-Турция“ за неговото възстановяване. Кметът на Харманли Мария Киркова увери тогава, че се търсят варианти за подобряване на инфраструктурата на обекта и облагородяване на местността „Изворът на Белоногата“.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Някой
  08/05/2016, 17:19

  Робство не е имало ,тя Гергана сама се е натискала на турчина да я вземе, защо да се възтановяват измислени истории ,ще ви каже оная кривоустата маймуна!!!

  ОТГОВОР
  • Ицо@Някой
   08/05/2016, 20:18

   До 1 коментар от Някой
   Много си прост, човече!
   Ако те познавах, и твоята уста щеше да е изкривена!

   ОТГОВОР

Последни публикации