След наш сигнал: РИОСВ погна незаконната сеч в „Дефилето“

След наш сигнал: РИОСВ погна незаконната сеч в „Дефилето“

Експерти от РИОСВ-Хасково извършиха вчера проверка за незаконна сеч в защитената местност „Дефилето“ край Харманли. Инспекцията дойде след публикуван в „Харман БГ“ сигнал от гражданин и снимков материал. На място оглед направиха Тюркян Салим, гл. експерт „Превантивна дейност“ в направление „Биоразнообразие и защитени територии и зони“ в РИОСВ, Севинч Ахмед, ст. експерт в същото направление, представители на ТП „Държавно горско стопанство“ Харманли, Живко Касабов, служител по сигурността в Общината и Светлана Николова, журналист и общински съветник.

Бе установено точно мястото на сигнала, което попада в защитената зона. Там бе намерено отсечено дърво. Г-н Касабов поясни, че е възпрепятствано неговото изнасяне от нарушителите, благодарение на общинската охрана и горските. Това е станало в началото на тази година, през февруари. Намерен бе и пън от минала сеч. Масова сеч в периметъра на проверката не бе установена.

В хода на инспекцията стана ясно, че е изчезнала металната табела, указваща защитената местност и какво се забранява там. Според запознати, независимо на каква височина се слага табелата на дърво, нарушителите намират начин и я свалят.

Предписанията на РИОСВ ще бъдат известни следващата седмица и ще бъдат публикувани в „Харман БГ“.

Проблемът с незаконната сеч в красивата местност край Харманли е от много години, като набезите се извършват основно от живеещи в двете ромски махали в града. Действа се главно през студените месеци, когато не е необичайна гледка да се види ром, носещ дърво на гръб по пътя край река „Харманлийска“. Когато се готвят за по-солидни набези, го правят много организирано, споделят запознати. На място, до въжения мост, постоянно дежури служител на общинска охрана. Решението или поне ограничаването на проблема се постига с непрекъснато патрулиране, поясни Живко Касабов.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

4 Коментара

 • лесовъд
  08/06/2016, 22:51

  Ами като няма незаконна сеч защо не се извините на хората като ги подведохте с първата статия ? И или по добре изтъркайте я да не ви се смеят хората

  ОТГОВОР
  • Уважаеми господин/госпожо, съдейки по написаното Вие явно сте представител на някоя от институциите, които ги засегна проверката. Разбира се, че има незаконна сеч и това е написано и установено. Мястото на сигнала е точно локализирано. В близкия периметър не е установена масова сеч – все пак е лято, сечта почва ноември, а тревите и ниските растения скриват старите пънове. Докато институциите си затварят очите за проблема заради единият електорат, ромите ще продължават да безчинстват. Ако някой твърди, че в „Дефилето“ няма незаконна сеч, то той трябва да е откровено луд или обикновен лъжец.

   ОТГОВОР
 • Трендафил Райков
  08/05/2016, 16:25

  Тюркян , Севинч и други с шарени имена кадри на турската партия ще опазват българската природа … или ще защитават пасивно интереса на подопечните им гласоподаватели ???!!!

  ОТГОВОР
 • Gorskia
  08/05/2016, 15:31

  Проблема е видим за всички.Докато институциите го отричат циганите продължават да си "берат"дърва

  ОТГОВОР

Последни публикации