Баба Станка навърши 102 години, рецептата й за столетие е доброта

Най-възрастният жител на община Харманли – Станка Димитрова от село Надежден, навърши днес 102 години. Тя е родена в далечната 1914 г. и до 90-ата си година не е отстъпвала на младите на българските хора и ръченицата.

Днес усмихнатата рожденичка посрещна много гости в малката си китна къщичка в селото. Умът й, въпреки достолепната възраст, е бистър, а най-голямата й болежка е, че трудно чува. Все още може да се оправя сама, а храна й се предоставя безплатно от общината. За нея се грижат двете й дъщери Петра Ковачева и Тонка Георгиева. Баба Станка има 5 внука и 2 правнука. Мъжът й Стратия, с когото са били връстници, е починал на 84 г.

Каква е рецептата за дълголетие на  столетничката – питаме днес дъщеря й Петра, която също е младолика и наскоро е изкачила за втори път връх Вихрен. „Думичката „добре“, това е рецептата, усмихва се дъщерята. „Майка винаги казва „добре“, а тайна няма – трябва да си жизнен и добър“, добави тя. И интуитивно, въпреки, че не ни чуваше какво говорим, баба Станка каза точно в този момент: „Нека младите, всички хора, бъдат добри“.

Родена в Надежден и занимавала се цял живот със земеделие и помощ на близки и приятели, възрастната жена ни изпрати днес с още едно доказателство за нейната жизненост. Въпреки, че трудно ходи, тя игра българска ръченица на прага на къщата си.

Нейният празник почетоха днес Светлана Николова, журналист и общински съветник и Николай Георгиев, председател на ВМРО-Харманли. Гостите занесоха цветя и бонбони и бяха почерпени с невероятна селска масленица.

Кметът на Община Харманли Мария Киркова също дойде да поздрави рожденичката. Тя й връчи парична сума, торта и китка здравец, с пожелание за здраве и спокойни дни, споделени с близките й хора.

Село Надежден е мястото на столетниците в нашата община. Наскоро 100 години там навърши и Георги Миланов.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации