Мигрантите в Харманли се увеличават с 30 на ден

Мигрантите в Харманли се увеличават с 30 на ден

Идват афганистанци, местни хора се оплакват – плячкосват частните им градини

На фона на засиления контрол и специализираната полицейска операция по Българо-Турската граница за овладяване на миграционния натиск, най-големият център за бежанци у нас увеличи четворно своите обитатели за по-малко от месец.

„От началото на месец юли 2016 г. до настоящия момент настанените лица, потърсили международна закрила в РПЦ- Харманли, са се увеличили и към 15.08.2016 г. техния  брой е  общо 862-ма души“, отговориха от Държавната агенция за бежанците на официално запитване от „Харман БГ“. Сега капацитетът на центъра е запълнен на 32%. За сравнение – на 21 юли, т.г., мигрантите бяха 260.

Според статистиката, на ден биват регистрирани средно по около 30 души. Те са предимно граждани на Афганистан. От 862-та обитатели на центъра в момента 447 са афганистанци, от Сирия са 246, а иракчаните са 141.

„От началото на 2016 г. са издадени 20 решения за предоставяне на бежански, 36 за хуманитарен статут и 12 отказа за предоставяне на закрила“, уточниха от ДАБ. Къде се губи останалата бройка кандидати за закрила в Харманли?

От агенцията признаха: „По-голямата част от настанените лица не изчакват приключването на процедурата, а напускат центъра за настаняване след получаване на регистрационната си карта“.

Доскоро в центъра в Града на Белоногата бяха само сирийци, сега „лагера“ обаче скоростно се пълни с афганистанци. Местни хора се оплакват от набезите им по частните овощни и зеленчукови градини, които мигрантите плячкосват.

Граждански организации поискаха още миналата година броят на мигрантите в РПЦ да не надвишава 10% от броя на жителите в града. Реално в Харманли живеят не повече от 12 000 души и запълването на целия капацитет на центъра – около 2700 души, ще доведе до още по-голямо напрежение в малкото населено място.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

4 Коментара

 • refugees
  08/16/2016, 17:05

  Имаше една Петя дето си правеше реклама с бежанците и не пропускаше да ги плюе по всички телевизии . Сега на нейно място е достойната и заместничка Светла . Да видим докъде ще я закара тази хлъзгава пътека

  ОТГОВОР
  • BHK@refugees
   08/16/2016, 17:41

   До refugees:Ами това ,че нещо е публикувано като информация за случващото се в града ни, не знам що за болен мозък трябва да си за да ти пречи.А хлъзгавата си пътека я описвай на други места-по удачно е!

   ОТГОВОР
  • Петя Георгиева@refugees
   08/16/2016, 18:59

   Нещо не мога да разбера, какво съм спечелила според вас с "рекламата", която съм си направила??? И не мога да разбера, какво спечелиха тези, които седяха зад перденцата, докато хора от други градове се застъпваха за тях?! Да ви отговоря ли: спечелихте си Вие, всички вие, доживотно да не можете да спите спокойно, да ви е страх да си пуснете децата да излязат…. Заради какво обаче, заради няколко общински места и роднините ви да са нагласени на работа в общината и лагера! Айде да ви е честито на всички, защото общината е раздала жителство на над 7000 индивида, с неясен произход, с фалшиви документи, които според Дъблин 1 и 2 ще бъдат върнати там, където са регистрирани!

   ОТГОВОР
  • Tenko@refugees
   08/16/2016, 21:23

   То беше добре че имаше такива като Петя и Ради Белянов – доста правилни и верни неща казваха но тогава всеки си мълчеше . Сега нека дави дънкат талибаните из града и да плащате скъпа вода . Но пак си траите и се скътаваите- още щеви одупят .

   ОТГОВОР

Последни публикации