Патрулното куче на Харманли е помогнало за разкриване на убийство

Един от най-младите служители на полицията в Харманли е на година и осем месеца. Да, правилно сте разбрали – на толкова е. Той се казва Петко и е сред най-добрите полицейски кучета в страната. Четириногият пазител на реда е №1 в търсенето на следа в тазгодишната школа за полицейски кучета, провела се през март и април в София. Негов водач и обучаващ е Николай Стайков. Той се грижи за него от 45-ия му ден.

Самият Стайков е от 6 години на служба в местното РУ, преди е бил граничен полицай. Това е първото служебно куче в Харманли от много години насам. Взето е от специален развъдник в Берковица.

„Изключително ефективно е при откриване на изчезнали хора, охрана на обществения ред, борба с масови безредици или за охрана на големи групи хора“, каза за „Харман БГ“ началникът на РУ Харманли Евгени Генов. „Благодарение на кучето бе открит в гориста местност трупът на 87-годишната жена, убита през май, т.г. в село Сеноклас, Маджаровско. Водачът Никола Стайков получи тогава писмена похвала за доброто обучение на кучето“, информира полицейският шеф.

Днес, въпреки че е в отпуск, Стайков бе в управлението за тренировка за Петко. За него четириногият е буквално част на семейството. Тъй като възпитаникът му трябва да тича над 7 км. на ден, за да е във форма, с лични средства водачът е направил бягаща пътека. Елитната немска овчарка демонстрира днес изключителна дисциплина и завидно майсторство при търсене на предмет.

Че може да открива предмети по миризмата показа днес и другият възпитаник на Стайков – 4-месечният Дарк от породата белгийска овчарка. Той още не е на служба, на като завърши обучението му се очаква да бъде много полезен при откриването на забранени от закона вещества, например наркотици.

За да има условия за възпитанието на кучетата в РУ Харманли, са помогнали с лични средства както полицаи, така и местната Община.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

Последни публикации