Очевидец на афганистанското меле: Беше страшно!

Очевидец на афганистанското меле: Беше страшно!

На 17 август, 2016 г., малко преди 22 часа, кърваво меле на чужденци вдига на крак много от живеещите в блока срещу бежанския център в Харманли. Причината е, че кандидатите за международна закрила се колят току под терасите им.

„Беше страшно, през живота си не съм чувала такива викове. Излязох на терасата, по балконите бяха още много съседи. Под нас мъже се биеха зверски, замеряха се с камъни, накрая счупиха близката ограда, за да имат средство с какво да се бият“, каза за „Харман БГ“ очевидец, пожелал анонимност.

„Всички викаха от терасите – какво правите, спрете, но мелето продължи. От близкото заведение жена също викаше, не я нападнаха, но се държаха заплашително. Много хора в този момент звъняхме на 112. Питахме се – обадихте ли се на полицията. Като чуха полиция, биещите се се спряха. Точно тогава дойде и патрулната кола“, обясни очевидецът.

В кървавата разпра на 30 чужди граждани, настанени в РПЦ Харманли, пострадаха двама 19-годишни афганистанци. Те бяха намушкани от 37-годишен техен сънародник. Единият от тях, с две прободни рани в гърдите, е в харманлийската реанимация в тежко състояние.

„Много сме притеснени. От една седмица нямаме покой – почти през вечер се чуват викове от и извън лагера, пуска се силна музика в полунощ. В блока живеят малки деца, които се будят. Чуват се ориенталски ритми и от колите на паркинга на центъра, които, явно, са на заможни бежанци“, каза още свидетелят на среднощния бой.

Хора, живеещи в квартал „Дружба“, където е РПЦ, споделят, че се страхуват да се приберат пеша, след като се стъмни, а някои и през деня. Жени довериха, че са заглеждани нагло от млади мъже мигранти, движещи се на групи, които им подсвирквали.

Полицията е засилила контрола в бежанския център и по улиците на града. Непрекъснато обхождат патрулни коли, пеши патрули, за да следят за спазването на обществения ред и да се гарантира сигурността на гражданите.

ВМРО Харманли излезе днес с декларация да се забрани на бежанците носенето на ножове и да им бъде разяснявано много ясно в центъра, че са длъжни да спазват законите и наредбите на страната, която ги е приютила.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

3 Коментара

 • докога?
  08/18/2016, 23:43

  Тая кметица не я чухме една дума да обели, града е притеснен ,има напрежение ама тя скрита на климатика и после на джипа, който си купи на 2 месеца служба като кмет. Другите да му мислят ,огромно дебелоочие и незачитане на хората !

  ОТГОВОР
 • Гражданка
  08/18/2016, 21:02

  Снощи под терасите, утре в нечий двор…

  ОТГОВОР
 • haidut velko
  08/18/2016, 19:40

  Очевидно трябва да се вземат мерки докато не са се случили по сериозни инциденти и да се покаже на аборигените,че ако не спазват закони и нрави,да не се дават каквито и да са статути и да се пращат обратно на майка си в…………….!

  ОТГОВОР

Последни публикации