Бракониери стрелят по защитени птици, първа жертва след началото на лова

Бракониери стрелят по защитени птици, първа жертва след началото на лова

Женски тръстиков блатар, абсолютно забранен за ловуване, е намерен със сачми в тялото и фрактури на крилото, в безпомощно състояние, в покрайнините на Карлово преди дни. Рядката птица е постъпила в Спасителния център на Зелени Балкани край Стара Загора, съобщи ветеринарният лекар Христина Клисурска.

Прегледът и най-вече последвалите рентгенографии недвусмислено доказвали, че възрастната блатарка е станала жертва на бракониери. Тръстиковият блатар, както и всички хищни птици в България, са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не са предмет на лов.

Вероятно тази женска отглежда някъде малки, които без нея са обречени на смърт. С това си действие закононарушителят обрича не една, а поне 4 птици. Всъщност птици, чиято храна е мишки и мишевидни гризачи, са само и единствено в полза на хората“, категорични са от Спасителния център за диви животни.

Простреляната птица постъпва в „Зелени Балкани“ в първия ден от откриването на ловния сезон у нас. Това означава, че тя е простреляна от някой, излязъл да „отпразнува“ подобаващо това изключително вълнуващо събитие, смятат от центъра. Те уточняват, че блатарката съвсем не е първата защитена птица от района на Карлово, която приемат простреляна.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации