Гъст дим се стеле над Изворово, стихията още не е овладяна

Гъст дим се стеле над Изворово, стихията още не е овладяна

Големият пожар между селата Изворово, Черепово, Дрипчево и Оряхово все още не е овладян. Пряка опасност за хората от населените места, за покъщнината и животните няма. Продължава борбата със стихията, която от вчера до днес погълна над 45 хиляди декара площ – предимно гори, пасища, лозя. За да овладеят пожара, на място са над 15 противопожарни автомобила, от сутринта непрестанно облитания прави и хеликоптер МИ 17, две тежки верижни машини от Мини Марица Изток прокарват просеки между Изворово и Черепово, съобщават от Областна администрация Хасково.

На терен са служителите на горските и ловни стопанства, 30 военни от хасковското формирование също от сутринта се борят със стихията. Общо срещу огъня са изправени над 200 души от институциите и стотици доброволци от селата. От Община Харманли не са отменили бедственото положение. От там осигуряват вода, храна и медицинска помощ.

От снощи полицията работи на място за установяване на причинителите на пожара. Едно от огнищата е тръгнало от соларен парк, близо до Оряхово. Вероятната причина е авария в инсталацията. Там са унищожени 600 декара от съоръженията на соларния парк. От противопожарната служба уточниха, че това не е първото запалване в този парк. Такива инциденти се случвали почти всяко лято. В същото време са пламнали огнища и в пасища, вероятно при почистването им. Все още няма задържани за пожарите. Полицията работи със заподозрени земеделски стопани, които са били в района и са работили с машини за почистване на пасища. Разпитите продължават.

Хората в Изворово са предупредени за евентуална евакуация. За сега такава не се налага. В момента над селото се стеле гъст дим, работата по овладяването на огъня се усложнява заради високите температури и силния вятър, с променлива посока. Към момента огнището край Оряхово е овладяно.

Около 13,40 днес е получен сигнал и за огромен пожар в района на бившето летище до свиленградското село Младиново. Горят сухи треви, които заради силния вятър и високите температури са прехвърлили района на летището и са навлезли в близката широколистна гора. На място работят 7 противопожарни автомобила, очакват се още коли от Велико Търново и Любимец да се включат в гасенето. Изпратени са и водоноски от община Свиленград. На терен са и горските служители и доброволци от Свиленград. Пламъците са далече от селата Младиново и Левка и няма опасност за хората там.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации