Кметът на Харманли с акт за разрушаването на Монопола, Общината крие

Кметът на Харманли с акт за разрушаването на Монопола, Общината крие

Министерство на културата е образувало административно-наказателно производство срещу Община Харманли за премахване  на сграда – недвижима културна ценност, с идентификатор 77181.12.138.4, УПИ VI, кв. 112 по ПУП на гр. Харманли, бул. „България”. Актът  за установяване на административното нарушение е връчен на Общината. В процес на изготвяне е наказателното постановление. Това отговориха днес от Министерството на културата на официално запитване на „Харман БГ“. Отговорът е от Д. Добрева, гл. директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“.

Според запознати, връчването на акта е станало преди повече от месец. Това не е оповестено от местната Община.

Днес стана ясно и че предварителната проверка за разрушаването на Сградата на Тютюнева промишленост в Харманли е приключила, а прокурор от Окръжна прокуратура Хасково е образувал досъдебно производство, съобщи Topnovini.bg.

Наблюдаващият прокурор е образувал производството срещу неизвестен извършител. По време на проверката полицията е установила, че в документацията, освен кметът на Харманли Мария Киркова от ГЕРБ, стоят подписите на още 3-ма души. В хода на започналото разследване ще се установява кой каква вина има.

Досъдебното производство е започнало по текст от Наказателния кодекс за престъпление от общ характер, който предвижда разследване срещу длъжностно лице, а наказанието е от 1 до 6 години затвор и глоба от 1 000 до 5 000 лв., обясниха от Окръжна прокуратура Хасково, предаде Topnovini.bg.

Извършеното разрушаване на Монопола е в нарушение на Закона за културното наследство, казаха неколкократно от ведомството на Вежди Рашидов.

Съгласно този закон кметовете на общини са длъжни да организират и координират политиката по опазването на културното наследство на територията на съответната община.

Сградата на „Тютюнева промишленост“ в Харманли бе деклариран паметник на културата/ недвижима културна ценност, фигурираща в списъка с паметници на културата от 1977 г. под № 38, изготвен от арх.Елена Конярска, утвърден от НИНКН – Национален документален архив, с подпис и печат. Според Закона за културното наследство „декларираните недвижими обекти имат статут на недвижими културни ценности“ и се ползват със същата закрила.

В архива на Община Харманли от 1977 г. трябва да се съхранява списъка с недвижимите културни ценности, изпратен с писмо № 2834/11.9.1977 г. от НИПК. От Общината са длъжни да уведомят собственика, че имота му е недвижима културна ценност и се ползва със закрила.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

3 Коментара

 • Катерина
  08/23/2016, 12:11

  Гледай ти общинските съветници каква слава носят на общината!

  ОТГОВОР
 • валентин
  08/23/2016, 02:05

  Тва да не ти е времето на бай Тошо. Сградата на никому не бе нужна освен за бабите да си спомнят за младостта хаха

  ОТГОВОР
  • valentina@валентин
   08/23/2016, 21:59

   Не знам Валентина ли си Валентин ли си,но има много други начини да покажеш семплите си възможности!

   ОТГОВОР

Последни публикации