България буферна зона за мигрантите? Харманли ще е клоаката

България буферна зона за мигрантите? Харманли ще е клоаката

Това на снимката са български дини и афганистански маратонки.

Урожаят от харманлийска градина, отгледан като дете от стопаните, преди ден е краден, ритан и влачен с чаршафи от мигранти, твърдят източници до „Харман БГ“. Нашествието станало в ранните часове, около 1-1.30 ч. Защо са си оставили мръсните обувки тези, най-вероятно, афганистански пепеляшки, не е ясно.

Това не е единствената вандалщина в 15-ината овощни и земеделски парцела, имащи до скоро щастието да са в най-хубавия район на Харманли, до р. Марица. Ама до скоро. Откакто в близост отвори врати най-големият приемателен център за мигранти в България /РПЦ/, хората нямат бял ден. А в последните месеци въобще. Кандидатите за международна закрила редовно плячкосват каквото има в градините – методично и с настървение. Щото гладни не са – в центъра ги хранят доста по-добре, отколкото много харманлийци могат да си позволят.

След незаконното пресичане на държавната ни граница, чужденците посегнаха и на частните граници. Знаете какво става, ако пресекат и личните, в малкото градче със затихващи функции…не дай си Боже!

Ситуацията в лагера в Харманли коренно се промени в последните два месеца. Напоследък се приемат по 60-80 мигранти дневно. И ако досега всички напускаха /рано или късно/ центъра и се юрваха да ги закриля /разбирай: храни, издържа и осигурява жилище/ Германия или скандинавските страни, сега мандалото хлопна. Оттичането свърши. Границата със Сърбия се пази строго. Именно от върнатите там, по мое мнение, е напливът в последните дни. Което никак, ама никак не е радващо. Това означава, че групите от млади афганистанци /предимно такива влизат/ са пролазили, отрязали и поругали държавната ни граница, разходили са се като на парад през страната ни и чак сърбите са ги сгащили. Какви са ги вършили у нас и колко време, не я ясно. И другата хипотеза – течащата пробойна на Българо-Турската граница, не е розова. Фронтекс, армия, полиция, жандармерия – дворът си е пак разграден.

Профилът на обитателите на РПЦ Харманли също коренно се промени – идат афганистанци, които определено имат икономически и цивилизационни проблеми, като последните са с разлика от нас столетия. Хора, живеещи или имащи магазини около площада, са втрещени – „бягащите от войни“ са като току-що пуснати от коневръз. Ядат по централните затревени площи и оставят зад себе си богато находище от боклуци, къпят се в шадравана и се пекат там, подсвиркват на момичетата. Преди дни се колеха на воля под терасите на блок, автобусната спирка дълго бе опръскана с кръв. Живеещите в кв. „Дружба“, където е РПЦ, ги е страх да се прибират пеша. Полицията е засилила на макс контрола. Далеч съм от мисълта да бъда апологет на която и да е институция, но полицията в Харманли си върши много добре работата – видях с очите си. Благодарение на това няма по-тежки инциденти, досега…

И докато харманлиецът търпеливо чакаше нещата да се оправят, ядосваше се на новините за ултра-скъпата спортна площадка, която се строи в момента в центъра /при положение, че в кв. „Дружба“ няма ни една люлка/, гледаше санирането на бившето поделение, което доста изпревари санирането по националната програма в града, четеше за печения арабски хляб, броейки стотинките в магазина, за страшните болести на бежанците, нещата се влошиха. Докато граждански организации апелираха за ненадвишаването на обитателите в РПЦ над 10 % от реално живеещите в малкото градче, за да няма напрежение и засилване на престъпността, преди ден дойде новината, която преля чашката на търпение. Разширяват лагера в Харманли с 68 жилищни контейнера за около 400 души, правят парно отопление! Това означава, буквално, че ще си имаме афганистански град – над 3000 души!

Организира се протест /за него четете в следващ материал/. Ръководството на Община Харманли мълчи.

Какъв е изходът от това Харманли да стане жертвеното агне на българските градове в борбата с нашествието на чужденци? Премиерът угрижен, видяхме по национална тв, уплашен от „бежанска“ вълна. Която, по всичко личи, зависи от настроенията на Турция и е в пряка зависимост от изпълнението на поставени от нея условия към ЕС и България, в частност. Ясно е, че на пачите /пардон, мигрантски/ яйца в Европа, се е насадила именно България. „Излюпят“ ли се, ставаме буферна зона. Харманли – клоака. Трябва да се разбере – не се ли хвърли ресурс на границата и не се ли покаже твърдо, че ще дадем отпор на мигранска вълна – ще сме винаги в една особена поза, характерна за борбата. Пробойната и сега си върви.

РПЦ-то ще се пълни скоростно. Вече никой не си тръгва от него. Чакат сигнал от каналджиите, ама и там работата се закучва след сръбския граничен отпор. Къде ще идат мигрантите? Какво става със струпването на 3000 млади афганистански мъже на едно място, които гледат мръсно и се заканват на местните /не липсват и такива случаи/?

Изходът, за така създалата се ситуация, е следният – промяна на статута на центъра в Харманли от отворен в затворен тип. Най-малкото за рисковата част от неговия контингент – сингъли, конфликтни групи. Строг вечерен час, по-ранен от досега съществуващия, за останалите. Строги наказания за нарушители и ясно и категорично запознаване на „гостите“ с правилата на обществения ред в страната, която ги е приютила.

Тези искания ще бъдат отнесени до Държавната агенция за бежанците.

Иначе земята на Града на Белоногата ще търпи афганистански ботуш.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

Последни публикации