Искате да научите повече за Съединението? В историческия музей ви очакват

Искате да научите повече за Съединението? В историческия музей ви очакват

Интересна изложба за Съединението на България бе открита вчера в Историческия музей в Харманли. Тя е подредена по повод бележития ден на Съединението – 6-и септември и ще може да се види от всеки до 7-ми септември. Вратите на музея са отворени за посетители през почивните дни, в часовете от 10.00 до 14.00, входът е свободен.

Изложбата бе открита от директорът на музея доц. Тошо Спиридонов, а информация за Съединението представи уредникът Ирина Атанасова. На събитието присъстваха представители на Община Харманли, Общински съвет, местната организация на ВМРО и граждани. Те разгледаха ценни документи, оръдия, знамена и снимки на дейци от Съединението.

„Актът на Съединението  е извършен в пълна международна политическа изолация, той е резултат от усилията, инициативността, патриотизма и чувството за историческа действителност у българския народ. Факт е, че след неуспешните опити на Княжеството да извърши обединението с Източна Румелия и поради събитията, които се случват в него през 1881 г., инициативата преминава в Южна България. Там се събират дейците съединисти, там те „възраждат” комитетската мрежа от времето на Апостола“, сподели пред присъстващите Ирина Атанасова.

„Ако трябва да се направи оценка на Съединението като исторически акт, то не може да не се изтъкне, че чрез него българският народ показва способността си за самостоятелен политически живот. Той доказва, че двете области са интегрална част от едно цяло, че разделението, наложено от Берлинския договор, е териториално и политически неоснователно, и че е поправена една историческа несправедливост, която народът е готов и способен да защити с цената на всичко. Последното е доказано блестящо по време на Сръбско-Българската война, с което и Берлинския „диктат” е невъзможно да бъде възстановен от този момент.

Със Съединението е направена първата стъпка към обединението на българските земи, макар че де факто обединението на Северна и Южна България става едва с обявяването на Независимостта на България.

Съединението обаче е един морален и исторически политически успех на нововъзстановена България“, каза още уредникът на музея.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации