Харманли се вдигна! 600 протестираха срещу безобразията на мигрантите

Харманли се вдигна! 600 протестираха срещу безобразията на мигрантите

Близо 600 души се включиха днес в протестното шествие срещу безобразията на мигрантите, приключило преди час в Харманли. Това е рекорден брой участници, в сравнение с всички протести в Града на Белоногата в годините, откакто съществува тук най-големия приемателен център за чужденци. Протестът протече мирно и нямаше провокации. Той бе охраняван от много полицаи и жандармерия около лагера.

Шествието тръгна от Културния център, мина по бул. „България“ и стигна до вратите на РПЦ-то, където чакаше кордон от жандармерия. В редиците на протестиращите бе евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител от Атака Магдалена Ташева, бившият кмет на Харманли Михаил Лисков, общински съветници, много майки с колички и малки деца за ръце. Най-много бяха младите хора имаше и рокери. Пред бежанския център бяха забелязани кметът Мария Киркова и нейният заместник Валентина Димулска. Те обаче стояха встрани и не взеха думата, за да кажат своята позиция, въпреки че на няколко пъти говорителите на протеста се обърнаха към тях.

„Притеснени сме за реда и спокойствието на гражданите в Харманли. В човешки план проявяваме съчувстваме към бежанците, но те са с друг бит и култура, които са в пълно противоречие с европейските ценности. Всеки мигрант има право на социална подкрепа и е длъжен да спазва реда и законите на страната, в които пребивава“, каза пред стотиците протестиращи Николай Георгиев, председател на местната организация на ВМРО. Той се обърна към кмета на града, общинския съвет и политиците за обединяване на усилията и възстановяване реда в града и спокойствието на гражданите. РПЦ-то да се преструктурира от отворен в затворен тип, строг вечерен час, да се издигнат и укрепят външните заграждения на центъра и полицейска проверки на всички мигранти, пребиваващи на външни адреси, бяха категоричните искания на патриотите. Те призоваха още да се охранява строго държавната ни граница и да се ограничат правата на Българския Хелзински комитет.

„Събрали сме се днес да кажем НЕ на ислямското нашествие в Европа и в частност в България. Ще ни стъпчат, за да стигнат до сърцето на ЕС. Жертва сме на огромни манипулации и лъжи. Лъжа е, че в Турция имало 3 млн. бежанци и че Йордания имало 1.4 млн. бежанци – те са много по-малко“, каза Магдалена Ташева. Тя поясни, че на бежанец се полагат помощи в размер на 1000 долара и нарочно се декларират повече, за да се усвояват неправомерно средства.

„Аз може да съм малко късоглед, но в центровете в България няма клети майки с деца, а брадати мъже. Те не са от Сирия, а от Афганистан. Те нямат никакво намерение да се впишат в европейското или българското общество. Няма как да прескочим векове цивилизация“, взе думата евродепутатът Джамбазки. „Настояваме тези хора да се върнат обратно там, откъдето са преминали нашата държавна граница. Не желаем центрове нито в София, нито в Харманли. Голяма част от пришълците симпатизират на радикалния ислям, те си искат шериата, бурките и да си бият жените. Нямат място тук“, призова той и бе бурно аплодиран. Г-н Джамбазки бе категоричен, че трябва много строго да се охранява границата ни и там да се хвърли максимум ресурс.

Накрая на събитието българския флаг бе връчен на РПЦ-то, тъй като на пилоните там се веели само ресни от знаме. Хората скандираха: „Пришълците вън“ и „България на българите“!

Припомняме, че протестът бе организиран от ВМРО в Харманли, НФСБ и Атака.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

8 Коментара

 • Сотир Цацов
  09/04/2016, 20:38

  „Голяма част от харманлийци са потомци на бежанци от Беломорието и Одринска Тракия. Самите ние знаем колко тежко е било на нашите предци, когато са бягали от родните си места, за да запазят живота си. Затова се отнасяме с разбиране и толерантност към чужденците, които не сме очаквали, но са попаднали тук при нас". Ей тва е казала киркова на 31 март в бежанския лагер ,пише го на страницата на общината. Сега върти задника яко.

  ОТГОВОР
 • palna nula
  09/04/2016, 20:33

  Кметицата и подгласничката и заедно с тия двамата дето си бяха довели като клакьори що седяха под това дърво все едно бяха от Чирпан и случайно минават от тук на път за морето?

  ОТГОВОР
  • Няма значение@palna nula
   09/05/2016, 11:11

   Какво да кажат горките! Как забраниха на общинските работници да идват на протеста ли? Че ако се покажат там ще ги уволнят? Те бяха там зада видят кой присъства не за да протестират, боли ги з….ка за хората те нали си взимат своя дял от центъра!

   ОТГОВОР
   • demokrat@Няма значение
    09/05/2016, 14:04

    От както е дошла "демокрацията"не сме имали толкоз инертен,безхаберен и т.н. кмет.За заместничката пък не искам да говоря щото ми е беден речника.

    ОТГОВОР
   • starhil@Няма значение
    09/07/2016, 07:52

    Не съм от Вашия град,но не ми стига ума в 21 век как ще забранят на хората работещи в общината да си кажат мнението,ако е така за какво сте си избрали такъв кмет.Това е недопустимо дори за България.

    ОТГОВОР
 • Иван
  09/04/2016, 19:31

  Тая вапцаната ,защо не каже нещо? По зле е и от Лисичков даже,не става за нищо!!!

  ОТГОВОР
 • тьпфд
  09/04/2016, 17:37

  Защо Лисков и М.Киркова не взеха думата да кажат тяхната позиция по Огромния проблем,който стои пред жителите на Харманли?Струва ми се ,че тези хора имат гузна съвест и затова си траят!Според мен протеста трябваше да бъде пред Общината,за да разберат управляващите град,че ако не си свършат работата да покажат съпричастност към хората,да разгърнат целия си потенциал за опазване на града от тази напаст,нищо добро не ги чака за в бъдеще!Ние ще бъдем принудени да вземем инициативата в свои ръце и каквото "сабя покаже",но от такива "управляващи"нямаме нужда!

  ОТГОВОР
  • Наблюдател@тьпфд
   09/06/2016, 21:54

   До "тьпфд": Наблюдавах по медиите кой къде и кога се изказва. И аз бях там/ на протеста/. Та: Лисков бе в ефира на Нова телевизия, управата – не. Управата дойде по терлици на протеста / с автомобили/ и наблюдава/ние гражданите- също/. От Варна се чу това, онова….че като се юрнаха да се обясняват, че и те били там! То с тях и без тях, все тая!

   ОТГОВОР

Последни публикации