Председателят на ДАБ дойде в Харманли „по терлици“

Председателят на ДАБ дойде в Харманли „по терлици“

От близо месец в „бежанския“ център в Харманли се приемат по 60-70 чужденци на ден.

Съвсем скоро РПЦ-то ще бъде запълнено на 100 %. Неговият капацитет официално е близо 2800 души.

С този темп на прииждане на мигранти, запълването ще бъде факт до седмица. А после? Разширяване на центъра, палатки, фургони….настаняване по домовете? Какво?

Това щеше да е един от въпросите, който нашата медия или будните харманлийци непременно биха отправили днес към председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, ако бяха допуснати. Посещението й в един от „важните“ за нея градове – където е най-големият център на поверената й агенция, не бе огласено официално и не достигна до „Харман БГ“. До други медии, обаче, достигна. Но това всъщност не е най-главното.

Всяка една власт – централна и местна, уважаваща тези, заради които съществува, би потърсила при подобна визита контакт с прословутото гражданско общество, което в Харманли, заяви за себе си и постави искания на провелия се само преди 5 дни протест срещу безобразията на мигрантите. От кумова срама би потърсила.

Една среща с граждани би имала наистина голям ефект за харманлийци, живеещи по неволя в Града-герой. Пояснявам – иде реч за приза за 2015 г., даден на обезлюдяващото място, защото изнася на гърба си голяма част от мигрантския натиск в страната. Това е безспорен факт – „геройската“ табела трябва да е в кабинета на кмета, освен ако предишния, на когото бе връчена /Михаил Лисков/, не я е прибрал със себе си.

Но да се върнем на днешното посещение на г-жа Първанова в Харманли, част от което бе работната й среща в Общината с кмета Мария Киркова, главния секретар на МВР Георги Костов и директора на ОД на МВР Ангел Цанков. Среща, огласена впоследствие избирателно. Ще се постарая да обобщя важното казано и важното премълчано от нея.

След като днес са обнародвани промените в Устройствения правилник на ДАБ, даващи право на обособяване в центровете на помещения от затворен тип, до месец в Харманли ще има такова. То ще бъде за 1300 души или за половината от капацитета на лагера. Предстоят строително-монтажни дейности. Тоест, НОВИ жилищни части ли ще има? Ако е така – честито, харманлийци! При темпа на прииждане на мигрантите, това си е един вид РАЗШИРЯВАНЕ на центъра. Нали не смятате, че при „бежанска“ криза, неизползваните места в лагера – независимо в отворена или затворена част, няма да бъдат използвани?

Там ще бъдат настанявани провинили се лица, търсещи международна закрила – нарушаващи обществения ред, вътрешните правила в центъра, употребяващи алкохол, хванати на гранична бразда /стигнали до Сърбия?/ и т.н. Остава на харманлийци да се надяват, че местата в затворената част няма да се запълнят след инциденти, от които самите те са потърпевши.

Според председателя на ДАБ Петя Първанова и според закона, мигрантите могат да престояват там минимален период. Колко? После какво – извеждане от центъра и след няколко дни залавяне на граничната бразда в Сърбия и пак Харманли?

Центровете на Д „Миграция“ са запълнени на 100 %, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Бих поправила – на 200 %. Оглеждат се за нови терени И извън областта. Което значи И вътре в областта. Без коментар.

На предишна работна среща в София на 31 август, в почти същия състав, е решено, цитирам: „Коментирани бяха възможни промени в Закона за убежището и бежанците, които да предвидят определянето на специални зони за пребиваване и предвижване на лица, които са в процедура на предоставяне на закрила.“. В хард варианта на перифразиране това звучи така: „Ще затворим града, не центъра“.

Е, как смятате, има за какво да се пита председателя на ДАБ и местната управа, нали?

Това, което в момента е утеха за харманлийци, е действително масираното полицейско и жандармерийско присъствие. Браво! Комисар Костов пояснил, че имат добър и работещ вариант и за след това, с цел осигуряване на спокойствието на хората. Надяваме се да е така!

Всъщност днешното посещение на г-жа Първанова в Харманли може да се окаже, че има и друга мисия. По непотвърдена информация предстои смяна на ръководството в РПЦ Харманли до дни. Според градската мълва, спряганият за нов директор е бил разпознат на днешните снимки от „пресконференцията“ пред Община Харманли.

Ако слуховете се окажат истина, удоволствието той да бъде обявен на следваща работна среща, оставям изцяло за ДАБ и местната Община.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации