Малко „бисерче“ дебютира с „Герганин извор“ на гроздобера

Малко „бисерче“ дебютира с „Герганин извор“ на гроздобера

8-годишната Магдалена Тодорова от с. Бисер дебютира днес заедно с групата за автентичен фолклор „Герганин извор“ на сцената в градския парк на Харманли. Малкото „бисерче“ се представи усмихнато и уверено на тържеството по случай ритуалното откриване на гроздобера в региона. В него участие взеха местни фолклорни колективи. Инициативата е на Община Харманли и винопроизводители от Южен Сакар и се провежда за втора поредна година.

Специална автентична носия е осигурена на Магдалена, която всеки ден в последния месец е учила 5 от песните на „Герганин извор“ – „Гергана, пиле шарено“, „Иван Рада тихом дума“, „Либят се Донка и Никола“, „Чула съм, любе, разбрала“ и „Слънце грее“. Преди това малката певица е имала още една изява – на местен панаир, в трио с още две момичета.

Дамите от „Герганин извор“ към „НЧ Пробуда село Бисер – 2009“ много се радват на младото попълнение и го окуражават. Певиците, които почти нямат участие във фолклорен конкурс, без да се завърнат с медал, очакват резултатите от конкурса „Тракийски славей – с песните на Динка Русева“, провел се преди дни в рамките на 17-я Международен фестивал на инструменталните и танцови групи Раднево 2016.

През летните месеци Магдалена бе и прилежен ученик в работилничката на „Сръчковците“, организирана от културната институция в Бисер. Работилничката е привлякла много деца, които с радост са творели през ваканцията. Сръчковците приключиха занимания преди седмица – с шумен купон, сладка торта и символичен подарък за всяко дете от читалището.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации