БСП прочете декларация, забрави решение

БСП прочете декларация, забрави решение

Извънредна сесия на Общински съвет Харманли се проведе днес, на която местните парламентаристи дадоха зелена светлина Община Харманли да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектите са за рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа, тротоари и съоръжения към тях в населени места на общината, както и на общинската пътна мрежа.  Кметът на Харманли Мария Киркова поясни, че финансирането по конкретната мярка на програмата е до 1 млн. евро за уличната мрежа и до 3 млн. евро – за общинската пътна мрежа. Набелязаните улици в града са бул. „Освободител“, ул. „Янко Сакъзов“, „Александър Стамболийски“, „Христо Ботев“, „Балкан“ , „Св.св. Кирил и Методий“, „Искър“, „Климент Охридски“ и „Лозенград“, а населените места са Надежден, Доситеево, Бисер и Шишманово.

Другият проект, с който ще се кандидатства, е за основен ремонт, реконструкция, консервация и реставрация на Историческия музей в Харманли.

На сесията бе отменено решение на ОбС Харманли, което предвиждаше изнесено заседание в  най-големия собствен недвижим имот на общината – базата в Добринище.

Групата съветници от БСП внесоха подкрепената от тях декларация на гражданите и на ВМРО – БНД Харманли, от протеста срещу безобразията на мигрантите. Искането им – декларацията да бъде включена в дневния ред на сесията, бе уважено. Общинският съветник Михаил Лисков я прочете в залата. По нея нямаше дебати или гласуване, тъй като социалистите не посочиха в докладната си никакво друго искане, освен включване в дневния ред. Нямаше проект за решение, от което реално да последват каквито и да е действия на общинския съвет, например – да се отнесе до премиер, НС, ДАБ и т.н. Като цяло обществеността отдавна е запозната с текста на декларацията, прочетена от ВМРО пред събралото се множество на протеста на 4.9.2016 г. и чиито искания бяха обговорени и подкрепени от много граждани в социални форуми.  В този контекст единственото „изразително“ четене от областния председател на БСП породи недоумение.

След сесията групата съветници от ДПС почерпи по случай големия мюсюлмански празник Курбан Байрам и бяха сърдечно поздравени от всички в залата.

По-късно днес към информационен портал „Харман БГ“ се обърна Маргарит Петров, председател на „Тракийско дружество“ Харманли, който изрази своята позиция относно внесената от гражданите на Харманли и местните организации на ВМРО-БНД и БСП декларация. Публикуваме неговите думи:

„Отнасям се с уважение към мнението на всеки, но е нелепо главният виновник за съществуването на бежански център в Харманли и който не направи нищо, за да го предотврати – Михаил Лисков,  да чете подобни декларации. Единственото условие, поставено по времето на неговото управление начело на общината, бе персоналът, работещ в РПЦ-то, да бъде назначаван от тях. Назначенията ставаха в партийната централа на БСП. Други условия не бяха поставени. Четенето на декларацията за мен е израз на необуздан гняв и начало на предизборна кампания.

Аз и много членове на тракийското дружество бяхме на гражданския протест на 4.9.2016 г. Да, сега има инциденти с мигранти, но те са вътре в центъра. Когато Михаил Лисков бе кмет, инцидентите с чужденци ставаха извън лагера. В момента положението е сложно в цяла Европа и с тази декларация се нагнетява допълнително обстановката. Аз съм притеснен, че след нея ще има ескалация на напрежение. И още нещо много важно – за пръв път в Харманли има ред, наложен от жандармерия и усилено полицейско присъствие. Не приемам по никакъв начин формулировката на председателя на групата съветници от БСП, цитирана в предложението им за отмяна на изнесената сесия, а именно – „градът е окупиран от жандармерия“. Как българската полиция и жандармерия ще окупира български град?“, бяха думите на Маргарит Петров.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • 09/15/2016, 10:45

    Комунетата още не могат да преодолеят шока, че изпуснаха кокала.

    ОТГОВОР

Последни публикации