Истинските герои на Харманли са 30 огнеборци

Истинските герои на Харманли са 30 огнеборци

30 огнеборци от Харманли, които много дни и нощи в последните месеци не са се прибирали при семействата си, днес отбелязват професионалния си празник. В Община Харманли вилняха най-тежките пожари в страната за 2016 г., с най-големите материални щети на горския фонд – много хиляди декари. От 1 юни до момента тук са станали 43 пожара с материални щети и 107 – без щети. От началото на годината до сега Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ /към която е и община Маджарово/, се е отзовала на 244 сигнала за произшествия – огнени стихии, ПТП-та, спасяване на хора и оказване на помощ на други служби.

„Радостното е, че въпреки щетите не допуснахме да пострада населението и да има поражения по сгради. Пострада единствено кметът на с. Доситеево, който е предприел действия по гасене на огъня на 4 септември, 2016 г. до селото“, каза навръх празника гл. инспектор Слави Спасов, началник на местната РС „ПБЗН“.

Това е най-тежката година за службата от 20 лета насам. Мнението на всички харманлийци е, че пожарникарите тук са истинските герои на града. „Много често момчетата изпадаха в рискови ситуации в най-големите пожари. Най-важното за мен е, че те се прибраха живи и здрави при семействата си“, сподели техният началник. Освен, че гасяха стихиите, огнеборците и всяка сутрин са ремонтирали периодично повредения автомобилен парк. Дори и с повреди, старите машини отново са били на терен и са гасели, тъй като стихиите бяха ежедневие.

Няма селище в общината, в землището на което да не избухнаха пламъци през летните месеци. Страшни стихии вилняха до Изворово, Дрипчево, Остър камък, Иваново, Доситеево, Рогозиново, Черна могила. Горя и в Маджаровско. И сега, въпреки, че е средата на септември, пожарникарите се отзовават на минимум 2 сигнала дневно за пожари. „Докато не падне първият по-сериозен дъжд, опасност от пожари ще има“, каза гл. инспектор Спасов.

Той отправи покана към обществеността да присъства на традиционните демонстрации на противопожарна техника на 16.9.2016 г., от 10.30 ч. пред местната служба.

Слави Спасов сподели за читателите на „Харман БГ“ интересни подробности от историята на пожарната в Харманли. Тя е била създадена през 1932 г. като пожарникарска команда, с началник Марко Василев. Първата й дейност е била да вижда от купола на общинския съвет дали гори някъде. Разполагала е с бутална помпа с бурета и 2 каруци.  През 1937 г. е закупен първият противопожарен автомобил „Форд“. Огнеборците са били 8 на брой.

Командата се е помещавала в старите конюшни към съвета, при много лоши условия. През 1954 се мести близо до „пионерския дом“, а от 1974 г. е на сегашното си място.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации