„Мръсното бельо“ на мигрантския център в Харманли

„Мръсното бельо“ на мигрантския център в Харманли

Докато в центъра за „бежанци“ в Харманли имаше по 100-150 чужденци /до преди 2 месеца/, томахавката на местните политически сили бе заровена поне по въпроса за неговото създаване. С нея бе заровено и „мръсното бельо“ на този център, който мина всякакви метаморфози като статут и капацитет, за да се превърне в афганистански град на входа на Европа.

Със скоростното му запълване от края на юли, 2016-а до днешна дата /когато е почти на 100 % пълен/, бельото се извади също така скоростно и вече фигурира в бликнал словотеч между настоящото и миналото управление на града. Кой е по-виновен за създаването на РПЦ-то, по времето на кое правителство то стана факт в Харманли? А? ГЕРБ или БСП?

От „Харман БГ“ ще проследим този процес в отговор на многобройните читателски искания да разкрием истината.

Според  Плана за действие при временна закрила в Р България, приет с решение на Министерски съвет № 506/8.7.2011 г., в област Хасково, като зона в риск, е определен терен за развръщане на временен приемателен център. Той е в Любимец, собственост е на Министерство на отбраната, с площ 83 дка.

Година по-късно, с Постановление № 260 на МС, се полагат основите на това, което сега е мигрантско селище на метри от площада на Харманли. Одобрени са 200 хиляди лв. от бюджета на МС, които са предоставени на областния управител на област Хасково за подготовка на терен за изграждане на Временен приемателен център в Града на Белоногата, с модул за 1000 души, съгласно горецитирания План.

Какво се случва между 2011 и 2012 г., че центърът се премества с 20 км. от Любимец до Харманли? Според едни източници теренът в околностите на Любимец е бил планиран за палатки за предварително медицинско обследване на чужденците, които впоследствие да бъдат транспортирани в Харманли. Тези източници твърдят, че определеното от правителството място за ВПЦ винаги е било в Харманли.

Четейки, обаче, внимателно Плана – там ясно е записано, че ВПЦ-то се планира за Любимец. Кои са предпоставките за евентуалното му преместване? На първо място – коренно сменените обстоятелства от 2011 до 2012 г. в област Хасково и конкретните 2 общини. В Любимец, 10 дни след приемането на Националния план в МС, дългогодишният кмет Янчо Кючуков обявява, че няма да се кандидатира за нов мандат. Изборите печели Анастас Анастасов  от ГЕРБ, който и сега е градоначалник.

В Харманли пък Михаил Лисков е преизбран за 3-ти път, но на 6.2.2012 г. започва началото на края на неговото управление. Трагедията в село Бисер, за която и до ден днешен няма виновник, е огромен удар по него – ако не правен, то морален със сигурност.

В страната управлява правителство на ГЕРБ, със силна фигура в Хасково за областен управител в лицето на Ирена Узунова.

Злите езици говорят, че в тази ситуация Лисков не е бил в най-доброто положение за преговори и отпор, даже никак. Какво се е случило, е въпрос на догадки.

И така, стигаме до септември, 2013 г., когато бежанската, както и всяка друга вълна, свари страната ни неподготвена. Начело на държавата е правителството на Пламен Орешарски. Задействан е временния център в Харманли. Кметът не е съгласен, но никой не го пита – има Постановление и Национален план, според които той е длъжен да съдейства. Теренът се развръща въпреки категоричното несъгласие и на представителя на държавата на местно ниво – областният управител Кадир Исов. Не се приемат неговите доводи, че на територията на поверената му област де факто става критично струпване на мигранти. ВПЦ в Харманли е третият център, след този в Пъстрогор на ДАБ и СДВНЧ на Д „Миграция“ на МВР в Любимец. Въпреки неговите доводи, непрестанното излагане на аргументи пред МВР, ДАБ и правителство и привидното съгласие от тяхна страна с тезата му, е наредено фургоните да идват в Харманли. Аргументът – вече има определен терен за ВПЦ.

Кметът Михаил Лисков продължава да не е съгласен, но от това не произтича нищо, по простата причина, че той няма думата. Факт. Съдбата на Харманли е предрешена с въпросното Постановление от 2012 г. А и идва зима, деца мръзнат на плаца на бившето поделение и в студената му столова и като че ли въпросът дали се приемат или не мигрантите в Харманли се измества по линията на човечността на местното население. Много от тях помагат, още повече, че в есенните месеци на 2013 г. влизат истинските бежанци, наистина бягащи от войни. Ситуацията коренно се изменя много скоро, нахлуват съмнителни сингъли от букет от държави, в които няма размирици, но това е предмет на друга тема.

Тези 3 месеца – от средата на септември до средата на декември, 2013 г., са мътното време, в което центърът претърпява редица метаморфози. Повечето от тях са следствие на неподготвени изказвания на държавни мъже, които щедро успокояват местното население, че новите им съседи ще са под ключ. Въпреки, че чак едва сега приеха промени в Устройствения правилник на ДАБ, позволяващи му обособяване на определена част затворени помещения. Сиреч – преди 3 години няма правна възможност център към ДАБ да е от затворен тип и този в Харманли никога не е бил такъв.

Мигрантите стават все повече и повече, управляващите преценят, че бившите казармени помещения имат потенциал да се ремонтират и да поемат бежанската вълна. Правителството на Орешарски има зелена светлина за това – няма гражданско неподчинение, освен един протест от 50 души.

И така, на 19 декември, 2013 г., с Постановление № 298 на МС за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, бе създаден Регистрационно-приемателния център в Харманли. Вече с капацитет 2768 души, категорично отворен тип.

Това е неговата история. Изводите всеки може да си ги направи.

И ако това четиво е интересно за някого, то за обикновените граждани на Харманли най-интересно ще е да видят, че си е заслужавало да останат да живеят тук. Защото за тях „мигрантският проблем“ не е вторачване в маргинална група с цел трупане на дивиденти, а е още една сериозна грижа в нелекото им ежедневие. Хората искат решения, сигурност, добър живот.

Все неща, несъвместими с размахване на томахавки и мръсно бельо.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

7 Коментара

 • СЛАДКА ПРАСКОВА
  09/20/2016, 19:02

  В момента в Р П Ц -то има около 2600 пришелци,85% пущини„афгани“-всеки ден се докарват от София средно по 60 човека.

  ОТГОВОР
  • Попа@СЛАДКА ПРАСКОВА
   09/20/2016, 20:24

   Нужни са действия – писането по форумите не помага!Ставайте и на улицата защото положението става неудържимо!Помислете за децата си!

   ОТГОВОР
 • ivan
  09/19/2016, 21:33

  А тая новата кукумявка кметицата ,може ли изобщо да говори ? По-зле е и от мошенника Лисичко!!!

  ОТГОВОР
 • Vall
  09/18/2016, 19:07

  герб и бсп са едно и също нещо в харманли еднакво лъжливи и долни ,всички са маскари не го ли разбрахте .Никой не се интересува от народа, лъжат на избори ама ако има далавера ще се прегърнат. Едни и същи стари муцуни се въртят а харманлийци лапат талибанските мухи

  ОТГОВОР
 • Кралева
  09/17/2016, 18:27

  Прочетох внимателно анализа и поздравявам автора му. От всичко написано става ясно, че няма положителен герой и никое правителство не уважава своето население, особено в малките градове. Жалко и тъжно е. Пожелавам на госпожа Николова сили в борбата й за истината. Следя редовно сайта и я поздравявам.

  ОТГОВОР
 • ПЕТЯ
  09/17/2016, 17:36

  Във края на 2013 бях в общината на интервю за първите назначения в лагера.Още тогава секретаря Златко Александров каза ,че в Харманли ще се изгради най- големия приемателен център в България. Така ,че до колко Лисков не е бил съгласен може да се поспори

  ОТГОВОР
  • Това, че Лисков не беше съгласен в началото, е факт, засвидетелстван и от много изказвания по медиите. Както е и факт, че неговото несъгласие рязко намаля /или поне публичното му изричане/, след като през април, 2014 г. Харманли бе компенсиран заради „бежанците“ с близо 8 млн. лева по програмата за региони в растеж. Но предмет на настоящия анализ е създаването на РПЦ-то до края на 2013 г., а не последващите действия на един или друг градоначалник. Въпреки, че и те са любопитни за материал. Всяко нещо с времето си.

   ОТГОВОР

Последни публикации