Експериментите с харманлийци минаха точката на кипене

Експериментите с харманлийци минаха точката на кипене

„Превърнаха Харманли в града на мечтите…Всеки мечтае да се махне от тук!“

Това е цитат от фейсбук статус на харманлиец, който красноречиво илюстрира нагласите на все повече хора там. Поредната порция цинизъм, стоварила се днес върху кретащия град, дойде със старата/нова вест за разширяването на центъра за мигранти и направи този цитат особено актуален.

Всъщност днес приключи приемът на офертите за изграждането на „лагер в лагера“ – контейнерно селище с всички екстри за 400 мигранти, насред действащия „бежанския център“. Афганистанското РПЦ, което вече се пука по шевовете и е със 100 души над капацитет, започва прием в дарени фургони за около 400 души. След това идва ред на новото контейнерно селище /предвидено за завършване в средата на декември/, с което бройката на икономическите мигранти ще удари 4000 в Харманли.

Гаврата с местното население, което само преди 2 седмици се вдигна срещу набезите на „клетниците“, традиционните им боеве с ножове и нощните бунтове с внушително присъствие, стигна днес точката на кипене. Вестта за разширяването не е новост, но покрай страховете за сигурността им, местните забравиха за тази екстра или по-скоро много от тях си помислиха, че ще ги отмине.

Грешка. Почти 2 милиона лева, дошли на 90 % от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, едва ли ще бъдат изпуснати, тъй като те водят след себе си апетитни за изпълнение поръчки, с паднали наготово европейски пари. Наивно е да се смята, че тези пари ще бъдат отказани, макар и те да доведат след себе си потенциални терористи или икономически търтеи в луксозните фургони с климатик. Та, кои бяха тези харманлийци и какво искаха?

„ДАБ, ай сиктир“, „На печелившите честито… за останалите не губете кураж идва нов тираж (нови „мигранти“). Култовата реплика „роднина-милиционер“ може да се перифразира на „харманлиец-мигрант““, „Няма такава държава“, „Хора, давайте да се вдигаме, подиграват ни се, тяхната /бип-бип/“, „На оръжие, братя, откъснаха ни от България“  – това са само част от постовете, съпровождащи днес вестта за предстоящото разширение на РПЦ-то.

Български баща, по повод за драконовските мерки за сигурност в училищата в града, написа „Аз лично смятам на следващата родителска среща да предложа да закупя бодливата тел, която да се сложи върху високите огради на училището, в което учат моите деца…“. Хората негодуват, че жандармерията ги проверява нон-стоп, сякаш харманлийци са й виновни, че ги командироват там. На този фон усилено се говори за нов протест и последващо гражданско неподчинение.

От 10 дни приемът на „клетите бегълци“ в лагера не е паднал под 100 души на ден. Това е факт, който удобно се премълчава от институциите. С този темп наличните фургони ще бъдат запълнени за 4 /четири/ дни. А след това?

За по-малко от 2 месеца центърът от 100 стигна до 2800 души. Логичният въпрос  е – колко е голяма пробойната на границата, кой не си върши работата, въпреки манифестираните мерки и хвърления ресурс? Ако мигрантите идват от вътрешността на страната след полицейски акции – кой ще поеме отговорност, че огромно количество съмнителни субекти се подиграват с българската държавност? И накрая, за награда на тези престъпници на българските закони – хоп, в луксозно селище, с храна с изобилно месо, безплатни лекарства и джобни?! А нашествениците, между впрочем, не спират да си купуват алкохол и щандовете за спиртни напитки в града почти винаги са пълни с афганистанци /по-долу на снимката/.

И накрая идва наболелият въпрос – чии интереси защитава местно управление, държавна агенция и държава? Глухи ли са за исканията и настроенията на своите граждани, а именно – центърът да стане от затворен тип и в никакъв случай да не се допуска критично струпване на млади и агресивни мигранти от Афганистан, Пакистан и Ирак в Харманли?  А ДАБ, за капак, го разширява.

Да, заради изнасянето на бежанския натиск почти сигурно ще се хвърлят пари тук, под някаква благовидна форма и програма /справка – 8 млн. по времето на предишното управление/, но обикновеният харманлиец не иска това.

Той все по-често се пита: „Има ли Орбан-овци сред държавниците ни в България?“ За жалост моят отговор е: „Има, и те са тези след тирето“.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

3 Коментара

 • Войн
  09/21/2016, 07:06

  Няма измъкване от тази каша най-добре да напускаме града. Лисичко навремето взе пари и новата кметица ще вземе и всичко ще си е наред за тях.

  ОТГОВОР
 • Попа
  09/20/2016, 23:32

  Нужни са действия – писането по форумите не помага!Ставайте и на улицата защото положението става неудържимо!Помислете за децата си!

  ОТГОВОР
  • Румен@Попа
   09/21/2016, 18:21

   По случай денят на "Независимостта" на 22 митинг в подкрепа на правата на ХАРМАНЛИЙЦИ срещу незаконното пребиваване на АФГАНИСТАНСКИТЕ младежи избягали от военна служба.
   Харесвам · Отговор · Току-що

   ОТГОВОР

Последни публикации