Наградиха подвига в мирно време на един голям българин от Българин

Наградиха подвига в мирно време на един голям българин от Българин

74-годишния Васил Вълчев от село Българин, който направи със собствени средства плоча на 31 мъртви войници, днес получи отличие за родолюбивото си дело от Министерството на отбраната. Той бе награден със знак от министър Николай Ненчев, връчен му от представител на институцията. Това се случи на тържествена церемония в Българин, на която бе открита официално плочата на загиналите войници.

До днешния акт на признателност се стигна, след като близо година плочата, изцяло готова, подпираше входа на кметството в с. Българин. Преди 3 месеца изгледите тя да бъде поставена не бяха никак големи, въпреки, че с Решение № 766 /предпоследното решение на миналото общинско управление от септември, 2015-а/ ОбС Харманли е дал разрешение за поставянето й. С решението, на кмета на Община Харманли е възложено да предприеме необходимите мерки по процедурата. 10 месеца след това Бай Васил още се кахъреше, че абсолютно нищо не се прави. С делото се бе заел Николай Георгиев, председател на ВМРО-Харманли, който уведоми Министерството на отбраната, че има такъв родолюбив акт. Едновременно с това и страната научи, след публикация в Haskovo.net. Благодарение на тези 2 факта институционалното колело най-накрая се размърда, за да се стигне до направата на постамента и днешната церемония.

Внушителната над двуметрова плоча бе официално открита в присъствието на евродепутата Ангел Джамбазки и Иво Андонов от МО, а организатор на събитието бе Община Харманли. Венци и цветя поднесоха граждани и представители на партии.

Плочата бе поставена покрай пътя, въпреки желанието на родолюбеца тя да е на площадчето отсреща, за да може да има възможност за спокойно провеждане на церемонии за почит на загиналите войници. Всъщност на днешното събитие между официалните лица и гражданите бе натоварения път, по който минаваха тирове и автомобили.

Големият българин и дарител на селото – Васил Вълчев, вложи над 2000 лв. лични средства, за да има селото му родова памет. На плочата са издълбани имената на 31 войника от Българин, дали живота си в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Така бай Васил довършва делото на своя дядо Васил Димов, който е бил кмет на селото между Първата и Втората световни войни. Дядото прави списъка на войниците и го предоставя на Военния архив във Велико Търново, но не успява да направи плочата.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации