Харманли непреклонен: Нов протест и „НЕ“ на мигрантското нашествие

Харманли непреклонен: Нов протест и „НЕ“ на мигрантското нашествие

Нов протест срещу мигрантското нашествие в Харманли организират жителите на града на 2 октомври, т.г., от 12.30 ч., на площада пред Общинската администрация. Протестът е граждански, подкрепен от Обединените патриоти.  „Нека излезем и покажем, че не искаме мигранти в Харманли“, е призивът, който се разпространява днес в социалните мрежи.

„Носете българското знаме“, приканят още организаторите. Те уточняват, че са забранени всякакви партийни символи и знамена. Протестът е под надслов: „Заедно можем повече“.

Исканията на гражданите на Харманли са същите, каквито и на предишното шествие на 4 септември, 2016 г. – център от изцяло затворен тип, да се издигнат и укрепят външните заграждения на РПЦ-то, строг медицински контрол на заразните заболявания на мигрантите.  Този път обаче тонът се втвърдява. Николай Георгиев, председател на местната организация на ВМРО, сподели за „Харман БГ“, че ако до три дни след протеста на 2 октомври не започне дейност по преструктурирането на центъра в затворен тип или цялостното му изнасяне в район до граничната бразда, ще последва гражданско неподчинение и действия по недопускане на обитателите на лагера в града, като жива верига пред КПП-то.

Реално сред последния протест в началото на септември, от ДАБ обещаха частично затваряне на РПЦ /с обособяване на помещения/, но кога и как ще се случи, не е ясно. Това, обаче, не удовлетворява местните жители. В лагера бройката на „бежанците“ – предимно от Афганистан, е сигурно вече над 3000. В града кандидатите за международна закрила са преобладаващата част по обществените площи, включително насядали и по тревните. Заради езиковата бариера на доста от тях е трудно да се обясни, че, например, фитнес уредите в градския парк не са пейки за почивка и че на люлките все пак е редно да седнат и други деца след 20 минути чакане. Граждани алармират, че посред нощ почерпените гости се облекчават където сварят, все едно града им е тоалетна и за тях няма вечерен час. Това са само малка част от сигналите на местните по социалните мрежи. В града усилено патрулира жандармерия и полиция, тъй като преди месец 800 „клетници“ си спретнаха буквално война в лагера и потрошиха патрулка. Преди това се клаха под терасите на блок.

В групата „Харманли“ на 100 % хората са отговорили с „Да“на въпроса биха ли излезли на нов протест.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • ivelina
    09/29/2016, 15:27

    prosto veche 50 procenta ot naselenieto e siriici pod vsqkakva kritika

    ОТГОВОР

Последни публикации