От протеста: Въпрос към Бойко Борисов – цар Иван Шишман ли ще бъдете или хан Тервел?

От протеста: Въпрос към Бойко Борисов – цар Иван Шишман ли ще бъдете или хан Тервел?

Центърът за мигранти в Харманли да стане от затворен тип и впоследствие да бъде изнесен до граничната бразда. Това бе категоричното искане на гражданите на Харманли и на Обединените патриоти, заявено на поредния протест срещу „бежанците“, провел се днес. Останалите искания са незабавно прекратяване на обществената поръчка за доставка на 68 фургона, които ще формират ново контейнерно селище за още 400 мигранти, и прекратяване на договора с фирмата-охранител на РПЦ-то, като тя да бъде заменена със служители на МВР.

На протеста присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки и Магдалена Ташева, депутат в НС. Никой от ръководството на Община Харманли не бе забелязан там.

Пред събралото се множество на площада в града, емоционално изказване направи харманлиецът Атанас Джелепов, бивш офицер от системата на МВР. „Нас ни очаква ново поробване, само че този път няма как да се освободим. За мен тези хора са нашественици и не са желани тук. Спомняте си този, който се взриви в Ансбах, Германия, името му е Мохамед  Далил. Колко хора знаят, че е той бил в РПЦ Харманли? Никой няма интерес да знаете, че сред Вас има хора, които после се взривяват. При всичките ни несъвършенства, единственото нещо, което ни интересува, е градът да се запази и децата ни, които сега вдигат българските знамена, да не вървят с наведени глави след 20 години“, каза бившият полицай. И продължи:

„Границата ни е нещо свещено. За да съществува, прадядо ми се е сражавал в Одрин, тоест хората преди нас са дали нещо от себе си, за да я има днес България. Армията ни трябва да е на тази граница, а не да я пращаме в Афганистан. Нека се обяви и частична мобилизация, както в Унгария. Тези, които приемат пришълците, трябва да наведат главите си от срам. Харманли стана помийна яма, Града на Белоногата вече е града на резила и бежанците. За нас дойде време разделно. Човек, ако уважава себе си, трябва да се бори за това, в което вярва, иначе ще го мачкат и ще го изхвърлят на пътеката на историята.

Атанас Джелепов отправи въпрос лично към министър-председателя Бойко Борисов: „Вие, като властител, какъв ще бъдете, г-н Борисов – цар Иван Шишман, при чието управление България си губи суверинитета или ще изиграете ролята на хан Тервел, който спаси Европа от завладяването на арабите? На нас ни предстои избор като бащи – да защитим страната си от ислямското нашествие или да ни е срам. Аз бих предпочел да си вдигна гордо главата, каквото и да ми струва, защото съм българин, бил съм офицер, мъжко момче.  И когато „удари камбаната“ да кажа: „Синко, аз не съм предал България“, завърши емоционалното си изказване харманлиецът.

„Ще бъдем непоколебими и час по-скоро този център трябва да бъде изнесен от територията на града“, бяха думите на Николай Георгиев, председател на ВМРО Харманли. Той информира, че от началото на другата седмица започва подписка за закриването на РПЦ-то.

„Мигрантите не са добре дошли, защото са различни от нас културно, цивилизационно и исторически и нямат никакво намерение да се вписват в нашето общество. Те не идват да гледат дини в Любимец, а да променят нас, българите. Нашите политически противници ни обвиняват, че използваме темата с мигрантите по политически причини, но решението за откриване, закриване и преместване на такъв лагер, като харманлийския, е именно политическо, взето от Министерски съвет на Р България. Настояваме всички центрове да бъдат закрити, а техните обитатели върнати там, откъдето са дошли. Протестите ще продължават, докато това стане факт“, каза Ангел Джамбазки. Той се ангажира декларацията с исканията на гражданите на Харманли да бъде прочетена в Европейския парламент още в понеделник, 4.10.2016 г. И довери в аванс, че се работи по общоевропейски референдум за мигрантите, който може да бъде иницииран, ако 7 страни го подкрепят и има 1 млн. подписа.

Красимир Каракачанов от своя страна заяви пред харманлийци, че в Европа общежитията за бежанци са от затворен тип, а това, което се случва в България, е плод на абсолютно безхаберие. „Буквално преди няколко месеца германския канцлер канеше чужденците на гости. Защо тогава не изпрати немския авиопревозвач да ги взема от сирийската граница или от Афганистан? Защо бедна България ще плаща сметката на глупавата и сбъркана европейска политика и на тези, които разбутаха Близкия изток, за да сложат ръка на петрола и газта, не от хуманни съображения“. Той говори и за Дъблинското споразумение, което регламентира всички мигранти да бъдат върнати в държавата на първоприемане, а в България има 38 000 първоначално регистрирани. От тях близо 34 000 вече са извън страната ни, но могат да бъдат върнати. „Трябва ясно да се заяви – искаме преразглеждане на това споразумение и условията в него и ако няма консенсус, България да оттегли подписа си“ категоричен бе Каракачанов. Той ще прочете протестната декларация на Харманли в НС идната сряда.

А местните са категорични, че ако не бъдат изпълнени исканията им, следва протест на жълтите павета.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

10 Коментара

 • ХАРМАНЛИЙКА
  10/03/2016, 01:38

  И НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСА ,ЧЕ ПРОТЕСТЪТ СЕ ПОЛИТИЗИРА.ТАКА ЛИ НЯМАМЕ ХАРМАНЛИЙЦИ ,КОИТО ДА ОГЛАВЯТ ПРОТЕСТА И ДА СИ Е САМО НАШ ? НИЕ СМЕ ХОРАТА ,ДЕТО СИ ПАТИМ ОТ ТАКА СЪЗДАЛОТО СЕ ПОЛОЖЕНИЕ С "БЕЖАНЦИТЕ" И ТОЧНО НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ИНИЦИАТОРИ НА ТАКИВА ПРОТЕСТИ. НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ИМ Е ШИРОКО ОКОЛО ВРАТА ,ЗАЩОТО СА ДАЛЕЧЕ ОТ ПРОБЛЕМА НИ. ХАРМАНЛИЙЦИ, ХАЙДЕ ДА СЕ СТЕГНЕМ,ДА ЗАГЪРБИМ ПАРТИЙНИТЕ ПРИСТРАСТИЯ И САМИ ДА СИ ПОМОГНЕМ!

  ОТГОВОР
 • tonev
  10/02/2016, 21:57

  Протеста беше политизиран!!!! За пореден път хората от Харманли бяха употребени този път за президентската кампания на Каракачанов!!!

  ОТГОВОР
  • Харалампи@tonev
   10/02/2016, 22:09

   Ами що не дойдоха лелките от общината да го яхнат като е политизиран.

   ОТГОВОР
 • Ваня Тонева
  10/02/2016, 20:44

  Искам да споделя тук своето огромно възмущение от това, че на този протест я нямаше кметицата или нейната заместничка или който и да е от общината. Във всеки български град кметовете са на първа линия и бранят местата още преди да дойдат нашествениците, а тук вече са залели всичко и най-нагло ни карат още, а покорната ратайка Мария Киркова, която е нищо повече от марионетка, даже не благоволи да се появи или да прати някой да говори. То бива бива е послушно мекотело, ама това на нищо не прилича. Никъде го няма този резил, но ние сме си виновни. Граждани как очаквате това нещо наречено кмет да ви брани???

  ОТГОВОР
  • Travis@Ваня Тонева
   10/02/2016, 21:27

   Не сте ли забелязали че сме си избрали ръководителки с вид на травестити и продължават да ни предлагат такива понеже си мислят че на нас ни харесват.Е на мене не ми харесват.Не на траверсите и тутурутките в политиката

   ОТГОВОР
  • Стоева@Ваня Тонева
   10/02/2016, 21:33

   Абсолютно вярно, миналия път разправяха че била скрита под едно дърво. Тогава уж не й били дали думата което е пошло, защото други градоначалници не чакат някой да им я даде, а водят народа си. Сега се уплаши, че вече наистина ще й я дадат, а партийния екип не й е разписал допуска

   ОТГОВОР
 • kiro
  10/02/2016, 16:08

  Ако питате Дупката-неговото заглавие ще да е "Шепа расисти митингуваха в Харманли докато другите гледаха как им избират майка по телевизията".

  ОТГОВОР

Последни публикации