Спешната помощ в Харманли разкъсвана между роми и мигранти

Спешната помощ в Харманли разкъсвана между роми и мигранти

Почти денонощно Спешната помощ в Харманли обслужва настанените в Регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли и вече се е превърнала в джипи за новите обитатели на града. Само за период от 1 седмица – от 26 септември, т.т., до 7.30 часа днес, екипите на Спешна помощ са имали 73 повиквания за мигранти, съобщиха от ЦСМП Хасково.

Това прави средно по 10 случая на ден. Или казано с други думи – един от спешните екипи /които са общо 2 за община Харманли/, е дежурен в „бежанския“ лагер. Медици споделят, че има нощни дежурства, които буквално си ги прекарват там. Този факт, наред с непрекъснатите ромски болежки, за които бързата помощ отдавна е джипи и такси, прави изключително трудно всяко дежурство.

Остава отворен въпросът дали ще има кой да реагира, ако има неотложни и животозастрашаващи случаи в общината. Част от диагнозите през последната седмица, които екипите са поставили на мигрантите, са нервна криза, остри вирусни заболявания, бременност, болки в краката, ангина, както и много други, които не изискват спешност. Фигурират  в журнала и порезна рана, разкъсно-контузна рана, контузии и т.н.

При посещения в Спешната в Харманли, мигрантите са изключително нагли и въобще не се интересуват дали има хора преди тях, научи „Харман БГ“. Повечето жени изискват да ги преглеждат само жени медици. Ако става въпрос за бременност и гинекологични заболявания, това е практически невъзможно, тъй като в Харманли всички гинеколози са мъже и се налага пациентката с претенции да бъде водена в Хасково.

При един от последните побои в мигрантския център пък, един от пострадалите с рана на главата дълго не е давал да му се обръсне косата, за да може да се зашие раната.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации