Недостроеното училище отива в историята

Недостроеното училище отива в историята

Недостроената сграда на бул „Алеко Константинов“ в Харманли, предвидена преди близо 40 год. за училище, ще бъде премахната. За това разрешение даде Общинския съвет на Харманли на своя сесия в края на септември. Искането бе от кмета на общината Мария Киркова. В своя докладна тя посочи, че комисия е установила изключително лошо състояние на сградата, вследствие на естественото износване на конструкцията. Обектът е застрашен от самосрутване и създава предпоставки за инциденти, е заключението на експертите. Степента на увреждането на конструкцията не позволява извършване на дейности по поправяне или заздравяване.

Сградата, частна общинска собственост, намираща се на бул. „Алеко Константинов“ 124, четири десетилетия бе свърталище на скитници. Състоянието й е плачевно /вижте снимки в галерията/. Паметливи припомнят, че тя е била предвидена за 11-класно училище, което да обедини гимназия и тогавашния Селскостопански техникум, помещаващ се в сградата на АПК. Малко хора сега знаят, че ново училище в Харманли тогава наистина е било необходимо, тъй като града ни е гонил по население самия областен център. Преди 40 години само в него са живеели 34 000 души и съответно е имало и много повече деца.

Проверка на Общината е установила, че след разрушаването на сградата няма да има частнособственически претенции за терена, тъй като той вече е изцяло общински. Мястото ще се облагородява и ще позволи сега празния парцел да стане приветлива градска среда. Дълги години предишни управления са търсели инвеститори, които да довършат обекта, но такива не са намерени.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • Ivan
    10/04/2016, 12:55

    Тая госпожа Куркова, откакто е на власт, освен да руши друго не е свършила.

    ОТГОВОР

Последни публикации