Семейство върви пеша от Рогозиново до Харманли, за да направи дарение на „Бащино огнище“

Семейство върви пеша от Рогозиново до Харманли, за да направи дарение на „Бащино огнище“

Дена и Груди Димитрови дариха ценни предмети от Харманлийския край на Пътуващото читалище „Бащино огнище“, което 3 дни гостува в Града на Белоногата. Уникална над 100-годишна престилка, ръчно извезана риза, черга на близо 110-години – това е само част от дарението на родолюбивото семейство, съобщиха от атрактивното читалище. Дена и Груди първия ден разглеждат читалището, а на другия тръгват пеша от Рогозиново с ценните вещи, за да може дарението им да пътува до поколенията.

„Бащино огнище“ се радваше на голям интерес от харманлийци и гостите на града в последните 3 дни на панаира „Карабаа“.

„Мисията на читалището е да занесе българските традиции, култура, бит и история при хората. За това сме тръгнали на 3 март, т.г. и Харманли е 46-ия град, който сме посетили. Последното ни участие беше в Карнобат, където участвахме в патронния празник на местно училище. Идеята е да събудим патриотичния дух на българите“, каза за „Харман БГ“ Ивайло Шопски. Той е инициаторът на родолюбивата инициатива, помагат му още 12 съратници, на доброволни начала. Освен тях има десетки, които се включват кой с каквото може, например с поддръжката на сайта. Ентусиастите издават и собствена поредица книги за забравени исторически личности и събития.

В експозицията на 4 колела, обхващаща периода от Средновековието до Втората световна война, харманлийци видяха автентични костюми, стари оръжия, носии и предмети от бита, ценни книги.

„От следващата седмица, наред с експозицията, започваме и уроци по Каба гайда. От 2 седмици пък имаме и телевизионно предаване, по Евроком. Първопричината за него е, че обикаляйки България, срещнахме много хора, които могат, знаят и правят добро, но никой не им дава думата – построили са параклис, чешма, написали са книга и така са съхранили историята в своя край. Хората изпадат в отчаяние, че на никой не му пука, а всъщност изобщо не е така!“, категоричен бе Ивайло. Той разказа за едно предаване, което ни предстои да видим в следващите седмици, част от което е и историята на село Извор, Босилеградско.

„Църквата там е била същата като в Банско, само че изцяло каменна, имали са едно от първите килийни училища, огромна гимназия. Сега селото е в руини. Там, където е имало 13 работещи кръчми, сега намерихме 8 жители…“, разказа родолюбецът. И споделя за уникалното чувство, изпитал в едно друго село от Западните покрайнини, смятано за изгубено за България. Там са намерили паметник на български войници със свежи цветя на него!

„В Харманли има страхотни неща, които могат да се разкажат и покажат, ще стане добро предаване за този край“, сподели Ивайло.

Запитан кое е най-ценното нещо в експозицията, отговари: „Радостта в очите на хората ми е най-ценна, аз намирам радост и в една дървена лъжица на 100 години“

Идеята на ентусиастите е догодина да покажат на хората нещо различно. Част от това е да намерят постоянен дом на експозицията и да направят малка библиотека.

Пътуващо читалище „Бащино огнище“ бе в Харманли по покана на местната организация на ВМРО.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • спас
    10/10/2016, 17:55

    Браво!Забелязвам,че все обикновени хора са героите на нашето време!Къде е така наречения елит?Къде са тия с аудита,мерцедеси и джипове дето го играят елит?

    ОТГОВОР

Последни публикации