Афганистанци и кюрди си спретнаха бой под прозорците на началника на РПЦ Харманли

Афганистанци и кюрди си спретнаха бой под прозорците на началника на РПЦ Харманли

Масово сбиване на афганистанци и кюрди е станало днес около 16 часа пред административната сграда на Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли, научи „Харман БГ“. По първоначална информация, боят е тръгнал от забележка между кюрд и афганистанец да не се бутат на опашката за регистрации. След това в мелето се включили около 100 души.

Трима са пострадали и са откарани в Спешната помощ в Харманли. Най-сериозно пострадал е 21-годишен, който е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът. Другите двама са с драскотини.

Веднага се се намесили полиция и жандармерия, които са овладели развихрящия се масов бой. По данни на очевидци, са дошли подкрепления и от съседни градове, както и 2 линейки. „Боят се изнесе към жилищните халета и продължи на талази до около 17.30 часа. Едва успяхме да си тръгнем“, казват свидетели на мелето, работещи в РПЦ-Харманли.

В полицията има задържани за инцидента. Те ще бъдат изведени от центъра и ще им бъде отказан статут.

Това е поредно масово меле в центъра на мигранти в Града на Белоногата, трето /известно/ от края на август т.г. до сега. Една от предпоставките за тези изблици на напрежения, за която нееднократно сигнализира „Харман БГ“, е критичното струпване на голяма маса мигранти на територията на бившето военно поделение. Пред нашата медия временно изпълняващия длъжността началник на центъра Димитър Захариев каза преди 5 дни, че кандидатите за статут са около 2700, колкото и официално е капацитета на РПЦ.  Той информира, че се приемат средно 50 души дневно, имало и ден с по 80. Налице е отново и самоволното напускане на лагера от мигрантите, преди да получат статут. Г-н Захариев не конкретизира точна бройка по колко напускат, но сподели, че установявали и до 30 напуснали на ден.

Къде отиват те, не е ясно. По всяка вероятност към границата със Сърбия, на път за Западна Европа, но заради затегнатия контрол там вероятността да се върнат отново в РПЦ Харманли е голяма. По неофициална информация лагерът в Харманли отдавна е със запълнен капацитет и неговите обитатели са близо 4000. Част от тях вече са и върнатите ни от Западна Европа мигранти, които първоначално са регистрирани в България. Такива реадмисии в центъра в Харманли, според източници на „Харман БГ“, са вече около 300.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Христо
  10/19/2016, 17:37

  Нека Бойко да ги приютява в Банкя

  ОТГОВОР
 • Zaharin4o
  10/19/2016, 06:49

  Моята версия за мелето е следната.Тъй като вчера бе деня на парашутиста множеството е искало да честити професионалния празник на по голямата част от работещите в администрацията на лагера,но поради критичното струпване на биомаса се получи инцидента.

  ОТГОВОР

Последни публикации