Крастата в РПЦ Харманли – очеизвадно невидима

Крастата в РПЦ Харманли – очеизвадно невидима

Г-н директор на РПЦ Харманли, наясно ли сте, че всяка една изречена лъжа по отношение на заразни заболявания, на които повереният Ви от българското правителство център може да стане инкубатор и разпространител заради прикриване и не навреме взети мерки…наясно ли сте, че всяка една такава лъжа е огромно престъпление спрямо жителите на Харманли, на България и на Европа?

Този въпрос зададох на временно изпълняващия длъжността директор на Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли Димитър Захариев, след като изслушах обясненията му, че мигрантския лагер, който се пука по шевовете, към момента е едва ли не стерилно място по отношения на краста и т.н. заразни заболявания. Това, по мои данни, не отговаря на истината.

Малко предисловие: Ден преди срещата ми с г-н Захариев, в качеството ми на журналист и общински съветник поисках от ДАБ спешен достъп до центъра, заради съмнения за случаи на краста и „странни рани“ по краката и ръцете при мигрантите. Информация за това породи безпокойство у гражданите на Харманли. Искането ми бе за разговор с медицинския персонал в РПЦ. Час преди срещата се обади лично директорът, като каза, че информация ще ми даде той, понеже медиците не желаели среща с медиите. Не ми бе разрешен достъп въобще до медицинския кабинет, тъй като това не фигурирало в искането ми до ДАБ. Нито разговор с настанените в РПЦ или снимки, пак по същата причина. Бях ескортирана от охраната до кабинета на началника и обратно.

Каква е официалната версия:

„От 12 септември, 2016 г., откакто аз съм в РПЦ Харманли, няма краста в центъра. Имало е случаи преди тази дата, но са взети всички мерки да не се стигне до епидемия и това се отнася не само за крастата, а и за всички заразни заболявания. Разпоредил съм при най-малкото съмнение за каквото и да е заболяване, да се използва линейката на центъра и болния да се транспортира своевременно до лечебно заведение“, каза г-н Захариев. Кой консултира и кой разпознава заразните кожни заболявания като краста, например? „Доктор Елена Дачева /лекарят на центъра, б.а./ не е ли кожен лекар?“, зачуди се директорът. Уточних, че не е. „Пращаме ги и в Пловдив, и в Стара Загора, взети са всички необходими мерки“, добави той.

В центъра имали перални, дезинфектанти. Спазвали се на 100 % указанията и предписанията на Регионалната здравна инспекция, от която ежеседмично правели проверки. Нямало нито писмени, нито устни сигнали до него от правозащитни организации за наличие на краста в центъра. По повод на статия в „Дойче Веле“ от преди дни, в която се казва, че според афганистанеца Ашик Ула 25 на сто от бежанците в лагера имат рани по ръцете и краката, шефът на лагера отговори: „Не коментирам непотвърдена информация, подлагам го на съмнение“. Дали все пак тази информация не го е подтикнала да направи някаква проверка, да повика паразитолози, за да се уточнят заболяванията, които може да са непознати и опасни за нас? Вече изнервен, събеседникът информира, че в него се пораждало усещането, че се въртим в един омагьосан кръг от въпроси. „Работим в посока осигуряване здравето и безопасността на настанените и работещите в центъра, както и на жителите на Харманли, това е моята цел“, рапортува временният шеф.

От разговора стана ясно, че в центъра няма изолатор, предстояло такъв да бъде направен. Къде са се изолирали до преди 12 септември заразните заболявания, не е ясно. Захариев нямал информация към момента за случаи на малария, за преди това не знаел. Запитан какво се прави с опасните отпадъци – спринцовки, игли, марли и т.н., отговори, че се предавали на съответна фирма, която имала лиценз да работи с тях. Коя е тя, не можа да уточни.

Край на официалната версия.

Минути след разговора с шефа на РПЦ-то се срещнах с д-р Златка Чанкова, директор на МБАЛ Харманли и кожен лекар. Тя потвърди, че в края на септември /по времето на новия директор, б.а./ при нея е дошъл мигрант, болен от краста. Намерил я в директорския кабинет. Д-р Чанкова му е изписала лечение и е уведомила центъра. Тя уточни, че няма как да знае колко са случаите на краста в лагера, тъй като никой не е искал от нея да прави прегледи там.

Почти в деня, когато г-н Захариев рапортуваше за чистия от краста център /13 октомври, т.г./ в Спешната помощ пред нощта са приети двама афганистанци, на 25 и 23 години, единият от които, забележете – с пристъп на непоносим сърбеж през нощта заради краста по цялото си тяло. Другият също се оплаквал от непоносим сърбеж, вследствие на краста.

В Спешната помощ в Харманли случаите на краста при мигранти са не един или два, а доста повече. Само през последния месец.

Според информация на източници, пожелали анонимност, краста в РПЦ Харманли има ако не всеки втори, то всеки трети обитател там. Съвсем наскоро е прието цяло семейство с краста, включително и бебето им на три месеца.

Изваряват ли се постелното бельо или дрехите на болните, не е ясно. Дори и да се лекува, мигрантът отново ще се зарази, ако не са изварени чаршафите и завивките му.

Тези хора са на свободен режим. Това означава, че е напълно възможно да пренасят заразите извън центъра. Какво се крие и зад „странните рани“ по ръцете и краката им, за които се говори и дали това е само краста?

В РПЦ-то от 4 октомври, т.г. има назначено джипи – д-р Дарин Шишманов от Димитровград. Нито един семеен лекар от Харманли не е пожелал да стане джипи на пришълците. До този момент в лагера от 2 години работи д-р Елена Дачева, която изнася цялата тежест по прием, изследвания и прегледи на хиляди мигранти.  Това, по всяка вероятност, ще продължи, тъй като д-р Шишманов, според наши източници, щял да преглежда 2 пъти седмично по час и половина. Три пъти седмично по 2 часа щял да идва педиатър. Хирург и гинеколог – по час седмично. Пита се в задачата – с тези икономични часове как ще се обхванат 3 или 4000 мигранти и кое ще гарантира, че всички заразни заболявания ще бъдат установени навреме?

Крастата е лечима. Защо тогава информацията се крие от хората? И какво още се крие? Нещо, което го няма по нашите географски ширини и на което центърът може да стане „вносител“?

„Това ми прозвуча като заплаха“ – така отговори г-н Захариев на въпроса наясно ли е, че всяка една лъжа относно заразните заболявания на мигрантите е огромно престъпление спрямо жителите на Харманли, на България и на Европа.

Всеки разбира въпроса според собствената си съвест.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

5 Коментара

 • 1
  10/20/2016, 17:08

  Крастата е настъпила в следствие на това, че някои /да не кажа повечето/ така наречени "мигранти" нямат елементарни хигиенни навици! А крастата е следствие от това. И това не е епидемия, и не се предава нито по въздушно-капков път, нито по кръвен или както там се казва при епидемиите. Просто тия хора са си свикнали с това нещо и изобщо не му обръщат внимание.
  Но в Бг нали сме все компетенции и журналистите търсят нещо да напишат и ето ти новината.
  Да, може би е факт, че има краста, но всеки от тях да си търси начин да се лекува.
  Стига сте ни занимавали с проблемите на мигрантите!
  По добре е да се занимаваме с проблемите, които ни създават те!

  ОТГОВОР
  • кръгла нула@1
   10/20/2016, 17:30

   Уважаеми 1 ,ако беше проверил как се предава крастата,щеше да разбереш ,че е твърде вероятно когато отидеш да мериш дрехи в магазина, които преди това е мерил афганец, с голяма доза вероятност след определен срок ще да се наблюдава интензивен сърбеж по тялото ти.Така,че това е проблем за всеки в този град/включая и тия, дето го отричат – в случай че си купуват дрехи например/.

   ОТГОВОР
 • Negev
  10/20/2016, 14:19

  Това бедствие е заради Орешарски и Лисков.

  ОТГОВОР
  • stoicho@Negev
   10/20/2016, 14:41

   Да те са спомогнали за да са тук преносителите,а сегашните се правят,че са за гъби и няма проблем.Между другото в Гугъл пише,че свинска мас и сяра лекуват крастата.

   ОТГОВОР
   • веска@stoicho
    10/20/2016, 15:32

    Нямате си представа крастата е най-малкото, което има в лагера. Тия навлеци ядът мехлемите.

    ОТГОВОР

Последни публикации