Бунтът на мигрантите /видео/

С ексклузивни кадри от бунта на мигрантите на 24 октомври т.г в РПЦ-Харманли се сдоби harmanbg.com. Тогава близо 2000 обитатели на центъра поискаха незабавно да го напуснат, за да стигнат до Сърбия. Първоначалните им искания включваха и намесата на правозащитни организации.

Впоследствие бунтът бе потушен мирно, със средствата на дипломацията. Не е ясно как са протекли преговорите с протестиращите, както и какви техни искания са били удовлетворени. Засега положението в РПЦ-то е спокойно, но не се знае докога. Вътре има критична маса от 3500 – 4000 души от Афганистан, Ирак, Пакистан и Сирия, предимно млади мъже.

Желанията на протестиращите, изложени пред медиите, са за по-добри битови условия. Въпреки, че са настанени в санирани сгради, с осигурено отопление, топла вода и храна три пъти дневно, „бежанците“ се жалват, че зимата за тях щяла да бъде фатална. Това, меко казано нелогично твърдение, те подкрепят с довода, че нямали дрехи и лекарства. Мигрантите искат и повече чистачки, въпреки че според правилника за вътрешния ред на центъра те трябва да се грижат за чистотата в жилищните си помещения. Претенциите им рязко контрастират с хигиенната култура, която демонстрират в града и която е видна за всички харманлийци.

Освен това в лагера наскоро бе открита и модерна спортна площадка за близо 140 хиляди лева.

Твърде е възможно бунтът да е бил предварително добре обмислен, за да се провери на какви отстъпки е готово българското правителство. За това говорят плакатите с надпис „Сърбия“ и раниците на част от бунтуващите се – нещо несъвместимо с импулсивен протест. Според непотвърдена информация, за напрежението допринесли и каналджии, които живеели в центъра.

Интересни са и твърдения на самите мигранти, които буквално казват: „Европа дава на България много милиони, за да можем ние да сме добре. Следователно трябва тези пари да достигат до нас, а не да нямаме храна и добри битови условия“.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Галя К.
  10/27/2016, 15:49

  Боже, как е това чудо в Харманли ? Кой нормален човек допуска това, аз не съм от Харманли и мога да кажа, че много хора си нямат и на хабер какво става във вашия град! Това е кошмар къде е правителството и вашите управници, тази сган ако я изпуснат и от Харманли няма нищо да остане и ще плъзнат и навсякъде!

  ОТГОВОР
 • Тв зрител
  10/27/2016, 15:39

  Същата вечер в новинарските емисии имаше кадри от бунтове в лагери с мигранти в Кале и о.Лесбос. Ей така "случайно" и в Харманли….

  ОТГОВОР

Последни публикации