Български багри и песни край Марица – отново в Доситеево

Български багри и песни край Марица – отново в Доситеево

Вчера и днес село Доситеево, Харманлийско, се изпъстри за пореден път с красиви български носии, стана сцена на гласовити самодейци и майстори на танца и средище на автентични обичаи. Богатството на българския фолклор блесна с неподправения си колорит в НЧ „Архимандрит Доситей“, където се провежда VIII фестивал „Песни край Марица“. Кметът на Доситеево, който пострада на 4 септември, след като се хвърли първи да гаси пожар край селото, бе на линия и с пословичната си отдаденост на местната самодейност координираше дейностите по успешното провеждане на фестивала.

72 певчески и танцови групи от цялата страна се включиха в VIII-то издание на фолклорната палитра. 48 са индивидуалните изпълнители и дуети, а публиката видя 8 автентични обичая.

Авторитетното жури е в състав: Александър Милушев, хореограф и секретар на НЧ „Заря“-Хасково, народният певец Тодор Кожухаров, композиторът Борис Вълканов и Димитър Бонев от БНР. Водеща на фестивала е Паулина Христова, която е и секретар на НЧ „Дружба“ Харманли.

Най-малката участничка в надпреварата е 3.5-годишната Йехая Димитрова от с. Доситеево, а най-възрастен е 88-годишният Манол Делчев от с. Навъсен. Кой са първенците във фолклорната проява, ще стане ясно до края на деня.

Доситеевци, които са известни с почитането и пазенето на традициите, предавани на поколенията от местното читалище, имат и една болка – да се обнови неугледното пространство пред културната институция, за което разчитат на общинската управа. Това ще спомогне и за по-доброто презентиране на община Харманли пред света, тъй като НЧ „Архимандрит Доситей“ често посреща чуждестранни гости.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации