История без стълби

История без стълби

Общежитието без стълби в Харманли се оказа костелив орех и дейностите по неговото разрушаване ще се проточат, стана ясно днес. Вероятно събарянето ще продължи седмица или десет дни, а не както е било предвидено да стане за 1 ден. Изключително здравата му конструкция затруднява дейностите и се напредва бавно, видя репортер на harmanbg.com.

Преди 3 дни започна премахването на сградата в строеж, предвидена за общежитие за ученици. Самият строеж е започнал в годините около 1983-84 г., а теренът е актуван като държавен през 1981 г. През 1996 г. сградата става общинска собственост. Дейностите по строежа замират преди да бъдат монтирани стълбите и така „блокът“ става плачевно известен като символ на недостроения комунизъм.

Всъщност решението за неговото премахване не е взето от сегашния Общински съвет, а от предишния, преди повече от 4 години. С Решение № 160 от 20.06.2012 г.  ОбС Харманли възлага на кмета на Община Харманли да издаде заповед за премахване на строежа: ”Общежитие за ученици”/блок Б и блок В/ – негоден за ползване и застрашен от самосрутване, извършено съгласно проект за разрушаването му.

Какво се е случило и защо сградата не е била премахната толкова години? Потърсихме за коментар бившият кмет Михаил Лисков. „По план трябваше панелите да се свалят цели, да се демонтират,  без да се разрушат, тъй като имаше голям интерес от граждани и фирми за тяхното закупуване – за направата на гаражи, вилни строежи и др. Така и в Общината щеше да постъпи не малка сума средства, които после да се използват за благото на хората. По технически причини, обаче, това не можа да се осъществи“, коментира г-н Лисков пред harmanbg.com.

Дейности по завършване на строежа също не можело да се предприемат, тъй като въпреки здравината на панелната конструкция никой експерт не се наемал да каже дали сглобките ще издържат, сподели бившият градоначалник.

„Стига сме разрушавали, това ли ще е символът на настоящото управление? Все още могат да се демонтират панелите, има интерес към тях от много хора“, бяха думите на г-н Лисков.

На 31 октомври, т.г., Община Харманли предприе действия по премахване на общежитието без стълби, като на негово място планират да бъде изградена мултифункционална спортна площадка. Материалът от сградата ще се използва за настилане на улици по селата, които не са асфалтирани, информираха от Общината.

Припомняме, че предстои да бъде премахната и намиращата се в съседство недостроена сграда на ул „Алеко Константинов“ в Харманли, предвидена за училище. Мотивите са лошото състояние на сградата, вследствие на естественото износване на конструкцията. Обектът е застрашен от самосрутване и създава предпоставки за инциденти, гласи заключение на експерти.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

3 Коментара

 • васил иванов
  11/02/2016, 20:05

  сега от тоя разрушител разбрах че е наясно с всичко.защо тогава не врътнеш ти едни насаждения и да станеш богат . защото пишеш глупости и не ти стига акъла за нищо. ако тази стара и опасна сграда беше премазала някой нямаше така да ревете за нея , нали. тогава щяхте да питате защо не я съборят, какво чакат и така нататък. а сега като гледам освен червените мекерета на Лисков и Минка никой друг не скърби за тоя бетон. Него явно го е яд че не се е нагушил той с тая далавера и е прав да реве, ама вие защо плачете за този дърт паметник на безумните комунисти които продължават да се държат като безгрешни властници ей това не ми ясно.

  ОТГОВОР
 • разрушителя
  11/02/2016, 18:41

  То е ясно че тези само ще рушат за да може после да гушат пари от проектите които ще правят на празните места или като ги харижат на техните бизнесмени. Преди 2 месеца кметицата и вожда на блатото Димулска подариха овощните градини на дрипчево без търг на техни лица за да лапат вкупом всички парички от програмите,пък после като се насядат градините с трайни насаждения ще ги продадат и за без пари на техните хора. Евала ,далаверата работи а вий си пишете ако си нямате работа. по лисково време пак беше същото едни лешояди смениха други

  ОТГОВОР
 • хубавена
  11/02/2016, 15:34

  Добре де, той бил 100 години кмет и не направил нищо "по технически причини" а сега първи ревльо сред ревльовците. И защо не го е направил това с панелите и средствата за благото на хората. какво чакаше и се сети сега да мрънка. Само рушали , ами ще рушат след като Лисков остави след себе си съборетини и кочини какво да ги правят , да ги обзаведат с мебели ли?! тези паметници на комунистическата глупост трябва да се заличат.

  ОТГОВОР

Последни публикации