Педиатърът на РПЦ Харманли : „Крастата е широко разпространена в центъра“

Педиатърът на РПЦ Харманли : „Крастата е широко разпространена в центъра“

Педиатърът на центъра за мигранти в Харманли потвърди това, което подозират в града и за което нашата медия нееднократно писа, но управата на лагера и Държавната агенция за бежанците упорито отричат. „Крастата е широко разпространена в центъра“, каза д-р Роман Ризов в телефонен разговор с репортер на harmanbg.com. Попитан има ли лекарства, особено за децата, той отговори, че все още има. На въпрос как се процедира при усложнена краста с инфектирани рани по тялото, той поясни, че се лекува според конкретния случай и степента на заболяването.

Д-р Ризов е от Димитровград, многоуважаван специалист, който в момента е завеждащ на отделението по педиатрия в МБАЛ „Света Екатерина“. Дълги години е бил и шеф на Спешната помощ в бригадирския град. В РПЦ Харманли преглежда от един месец.

Запитан дали е вярна информацията, че случаите на краста в мигрантския център са 500 или дори повече към момента, той каза, че не разполага с информация колко точно са болните.

Според източници на harmanbg.com ситуацията с крастата в РПЦ е извън контрол, като случаите наистина е възможно да са много. Зачестили най-вече тези с усложнена краста и с буквално рани по тялото, следствие на разчесване от непоносимия сърбеж. Колко са пък случаите на заразни болести, нетипични за нашите географски ширини, не е ясно.

В същото време временният директор на центъра Димитър Захариев продължава упорито да отрича, че има краста там. Мигрантите са на свободен режим. В Града на Белоногата хората се притесняват да мерят дрехи в магазините за втора употреба, тъй като не знаят дали някой с рани по тялото от краста не ги е мерил преди теб.

Няма никаква информация дали се изваряват дрехи и постелъчно бельо на заразените, както и лекуват ли се контактните.

Следва резонният въпрос – нарушен ли е и самият Закон за убежището и бежанците. Чл. 29, ал. 4 от него гласи, че „Чужденецът се подлага на медицински преглед и изследвания и остава под карантина, докато станат известни резултатите“?.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации