Злото от Алепо е тук

Истината за заразните заболявания на мигрантите

Harmanbg.com направи свое разследване, свързано със заразните болести на мигрантите в най-големия бежански център в България – този в Харманли. След като до този момент искането ми за спешна проверка за наличието на краста и други заразни заболявания в РПЦ Харманли, остана без отговор от Министерството на здравеопазването, в качеството ми на журналист и общественик предприех собствено разследване.

В продължение само на 30 минути на метри от бежанския център /който от своя страна е на метри от площада на града/, се натъкнах на 16 случая, извикващи съмнение за паразитна тропическа болест, която не е позната в България. Става въпрос за т.нар. „кожна лайшманиоза“, известна като „тропическа язва“, „Алепска пъпка“, „Бяла проказа“. Наричат я още „Злото от Алепо“.

В продължение на 30 минути спирах излизащите от РПЦ Харманли мигранти с въпроса има ли краста в лагера, за която имах данни, че е широко разпространена. Освен, че това се потвърди, на бял свят излезе истината и какви са странните рани по краката и ръцете на мигрантите. Всеки трети(!) срещнат мигрант каза, че има такива рани, като повечето позволиха да бъдат снимани. Веднага след това изпратих снимките на известен специалист по паразитни и тропически заболявания в България – д-р Димитър Вучев, д.м. от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, който ме информира, че поне по снимките това според него е кожна лайшманиоза. В България досега се среща само висцералната форма на заболяването, кожната е непозната.

Можем само да си представим ако за половин час, на абсолютно произволен принцип /просто разговор с излизащите на разходка в града мигранти/, са установени от неспециалист 16 случая на предполагаема тропическа болест, то за какви размери на евентуалното заболяване става въпрос, пренесено към моментните близо 4000 обитатели на центъра. Вече дори не говорим за крастата, става въпрос за предполагаем „внос“ и то абсолютно свободен /тъй като мигрантите са на свободен режим/ на болест в страна, където досега я е нямало. Тя се пренася от пясъчните мухи и папатациеви мушици, накратко – познатите ни в България папатаци. Разпространение може евентуално да се очаква през пролетта и лятото на идната година сред местните, тъй като за заразяването на папатака трябва определена температура. Инкубационният период на болестта е от няколко дни до година, а понякога и повече. Кожната лайшманиоза е лечима.

Всички мигранти, с които разговарях вчера, споделиха, че хората с рани и кожни заболявания са много в центъра. Нещо повече – рани имали много от жените и затова не излизали от РПЦ-то. Според обитателите от дни нямат вода, живеят в лоши условия в лагера, нямат лечение и молеха за помощ /вижте във видеото/. Част от кожните им проблеми започвали в самия център в Харманли. Единият от мигрантите, с кървави рани по краката и тялото/случай № 1 в галерията/, едва стоеше на краката си. Тези хора трябва да бъдат незабавно лекувани, повечето от тях са отчаяни. Нечовешко е нещата да бъдат оставени така.

Ръководството на центъра, в лицето на временният началник на РПЦ Харманли Димитър Захариев, отрича до момента наличието на каквито и да е заразни заболявания. Припомням, че преди 20 дни не бях допусната от него до медицинския кабинет и не ми бе позволен разговор и снимки на обитателите на центъра. Г-н Захариев отговори на мой въпрос за лайшманиозата, че такива заболяване няма при тях. По повод на статия в „Дойче Веле“, в която се казва, че според афганистанеца Ашик Ула 25 на сто от бежанците в лагера имат рани по ръцете и краката, шефът на лагера тогава ми отговори: „Не коментирам непотвърдена информация, подлагам го на съмнение“. И съвсем се изнерви на питането ми дали все пак тази информация не го е подтикнала да направи някаква проверка, да повика паразитолози, за да се уточнят заболяванията, които може да са непознати и опасни за всички.

За мястото „началник на РПЦ Харманли“ в момента ДАБ е обявила конкурс, подаването на документи е до 10.11.2016 г. Димитър Захариев е директор на бежанския център в Баня, където е спокойно и обитателите са двуцифрено число. В Града на Белоногата е временно.

Няма как и това количество заразни заболявания да не е известно и на по-високо ниво.

В лагера в Харманли медицинското обслужване продължава да е трагично. Само един единствен лекар от Харманли преглежда 5 часа дневно, като за това време трябва да приеме десетки нови обитатели, да им вземе кръв и изпражнения, да ги обработи документално, а в същото време и да преглежда стотиците чакащи. Всички тези дейности са практически невъзможни. От месец в РПЦ има педиатър и джипи, които преглеждат изключително икономично – първият три пъти седмично по час и половина, а вторият и по-малко – два пъти по час и половина. Всеки сам може да си направи извод 4000 мигранти, част от тях съобщаващи за болести, дали могат да се обхванат медицински в пълен обем.

в галерията – снимки на част от случаите от разследването

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Мария
  11/11/2016, 22:46

  Гледах предаването при Милен Цветков.Тези хора наистина май ни смятат за олигофрени и на черното казват бяло. Крайно време е да стане вече целият град и да ги насмете балабар с шефа на лагера – лъжат нагло всички ни в очите!

  ОТГОВОР
 • haralampi
  11/08/2016, 21:11

  Аааа сега разбрах какво значи "работим в интерес на гражданите"т.е.крием нелицеприятните неща и казваме че нема такова нещо.Алепска пъпка да ви излезе на дирниците.Продажници.Подобни галфони ни казваха и че Чернобил не е проблем яжте марули.Времената се менят политическия боклук в България само е константна величина.

  ОТГОВОР

Последни публикации